Ιταλία: Σε υψηλό 30ετίας ο πληθωρισμός τον Μάρτιο

0
4

Στο 7%, υψηλά τριακονταετίας, εκτοξεύτηκε ο πληθωρισμός στην Ιταλία τον Μάρτιο, ωθούμενος κυρίως από τις τιμές στην ενέργεια, οι οποίες συνέχισαν να αυξάνονται μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Η άνοδος των τιμών και το ουκρανικό δεν έχουν αφήσει αλώβητη και την οικονομίας της Ιταλίας, με τον υπουργό Οικονομικών Ντανιέλε Φράνκο να κάνει λόγο την προηγούμενη εβδομάδα για πιθανή σημαντική υποβάθμιση της ανάπτυξης.

Το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών πρόκειται να δημοσιεύσει σύντομα νέο σχέδιο προϋπολογισμού με αναθεωρημένους στόχους για την ανάπτυξη και το έλλειμμα.

Η κυβέρνηση έχει διαθέσει περισσότερα από 16 δισ. ευρώ  για να μετριάσει τον αντίκτυπο του αυξανόμενου ενεργειακού κόστους στις οικογένειες και τις επιχειρήσεις και πρόσφατα ψήφισε περαιτέρω μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του φόρου στις τιμές των καυσίμων.

Με υψηλή εξάρτηση από το φυσικό αέριο και μικρή προστασία για τους καταναλωτές, η οικονομία της Ιταλίας θα είναι η πιο βαριά πληγείσα μεταξύ των μεγάλων ευρωπαϊκών οικονομιών, εάν ο ενεργειακός εφοδιασμός παραμείνει επισφαλής και οι τιμές συνεχίσουν να αυξάνονται τους επόμενους μήνες του έτους, σύμφωνα με το Bloomberg.