Με εθνικοποίηση των περιουσιακών τους στοιχείων στη Ρωσία απειλούνται μεγάλες γερμανικές εταιρείες

0
3

Με εθνικοποίηση ή απαλλοτρίωση των περιουσιακών στοιχείων τους στη Ρωσία απειλούνται, μεταξύ άλλων, οι εταιρείες Volkswagen, Mercedes, Continental και Lufthansa, οι οποίες ανέστειλαν τη δραστηριότητά τους στη χώρα λόγω της επίθεσης στην Ουκρανία.

«Μένει να δούμε σε ποιον βαθμό θα γίνουν πράξη οι φήμες για εθνικοποίηση ξένης περιουσίας. Πρέπει να περιμένουμε ότι σε τέτοια περίπτωση, όλο τα ανταλλακτικά που βρίσκονται στη Ρωσία θα απαλλοτριωθούν», δήλωσε ο επικεφαλής της Lufthansa Technik, Γιοχάνες Μπούσμαν. Σύμφωνα με τη Γενική Εισαγγελία της Μόσχας, θα ελεγχθεί εάν οι εταιρείες συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις τους έναντι των Ρώσων εργαζομένων ή εάν υπάρχουν ενδείξεις ψευδών χρεοκοπιών.

Η ρωσική εφημερίδα Kommersant ανάφερε ακόμη ότι κυβερνητική επιτροπή ενέκρινε σχέδιο νόμου, το οποίο προβλέπει τον διορισμό εξωτερικής διαχείρισης για τις ξένες εταιρίες που σταματούν την παραγωγή τους στη Ρωσία. Οι ξένοι ιδιοκτήτες θα έχουν στη συνέχεια προθεσμία πέντε ημερών, προκειμένου να επαναλάβουν τις δραστηριότητές τους -ή να πουλήσουν τις μετοχές τους. Διαφορετικά, η εταιρεία σε τρεις μήνες θα δημοπρατείται.

Μέχρι στιγμής, μόνον ο Όμιλος Mercedes-Benz έχει ανακοινώσει ότι σκοπεύει να εκχωρήσει το μερίδιό του, ύψους 15%, στη ρωσική εταιρία κατασκευής φορτηγών Kamaz. Όλες οι άλλες εταιρείες έχουν θέσει την παραγωγή τους σε κατάσταση αναμονής.

Από την πλευρά της Γερμανίας, η περιφερειακή διευθύντρια της Επιτροπής Οικονομικών Σχέσεων Ανατολικής Ευρώπης, Κριστιάνε Σούμπερτ, προειδοποίησε ότι η εθνικοποίηση δεν θα λύσει τα προβλήματα της Ρωσίας, αλλά θα δημιουργήσει νέα. «Αυτήν τη στιγμή, η παραγωγή είναι σε αδιέξοδο, κυρίως επειδή λείπουν εξαρτήματα. Σε περίπτωση εθνικοποίησης, θα λείπουν επίσης η τεχνογνωσία και η διοίκηση», δήλωσε η κυρία Σούμπερτ στην Tageszeitung.

Οι περίπου 3.500 γερμανικές εταιρείες στη Ρωσία απασχολούν συνολικά περισσότερα από 200.000 άτομα και οι ενδεχόμενες απαλλοτριώσεις θα μπορούσαν να επηρεάσουν όγκο επενδύσεων άνω των 25 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τη Wall Street Journal, Ρώσοι εισαγγελείς έχουν έρθει σε επαφή με εταιρείες όπως η Coca Cola, η McDonald's, η Procter % Gamble και η IBM, προειδοποιώντας για σοβαρές συνέπειες εάν ασκήσουν κριτική στη ρωσική κυβέρνηση. Οι απειλές έχουν κοινοποιηθεί, αναφέρει η εφημερίδα, μέσω τηλεφώνου, επιστολών και προσωπικών επισκέψεων.