Μεγάλη μείωση των επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ

0
3

Σε χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 52 και πλέον ετών υποχώρησε ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας την περασμένη εβδομάδα, ενώ οι λίστες ανεργίας συνέχισαν να συρρικνώνονται, ενισχύοντας τις ανησυχίες για ενίσχυση του πληθωρισμού στους μισθούς.

Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που υπογραμμίζουν ότι η δυναμική που καταγράφεται στην αμερικανική αγορά εργασίας μπορεί να αναγκάσει τη Federal Reserve να υιοθετήσει ακόμα από επιθετική πολιτική αυξάνοντας τα επιτόκια κατά μισή ποσοστιαία μονάδα στην επόμενη συνεδρίαση πολιτικής της τον Μάιο.

Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ δήλωσε τη Δευτέρα ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ πρέπει να κινηθεί «ταχύτατα» για να αυξήσει τα επιτόκια και ενδεχομένως «πιο επιθετικά» για να αποτρέψει την παγίωση του υψηλού πληθωρισμού.

Η Fed αύξησε την περασμένη εβδομάδα το επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης, την πρώτη αύξηση σε περισσότερα από τρία χρόνια.

«Οι αμερικανικές επιχειρήσεις δεν απολύουν εργαζομένους επειδή γνωρίζουν τις τεράστιες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν για την κάλυψη ανοιχτών θέσεων», δήλωσε ο Ryan Sweet, ανώτερος οικονομολόγος στο Moody’s Analytics στο West Chester της Πενσιλβάνια.

Οι αρχικές αιτήσεις για κρατικά επιδόματα ανεργίας μειώθηκαν κατά 28.000 σε εποχικά προσαρμοσμένες 187.000 για την εβδομάδα που έληξε στις 19 Μαρτίου, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 1969. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει 212.000 αιτήσεις για την τελευταία εβδομάδα.

Η πτώση των αιτήσεων την περασμένη εβδομάδα ήταν εκτεταμένη, με μεγάλες μειώσεις στην Καλιφόρνια, το Μίσιγκαν, το Κεντάκι και το Ιλινόις.

Σε αναζήτηση εργατών

Οι εταιρείες αναζητούν εναγωνίως εργαζόμενους. Υπήρχαν 11,3 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στο τέλος Ιανουαρίου, με ρεκόρ 1,8 ανοιχτών θέσεων ανά άνεργο.

Αυτή η λανθασμένη ευθυγράμμιση μεταξύ ζήτησης εργασίας και προσφοράς ενισχύει την αύξηση των μισθών, η οποία παρέχει κάποιο μαξιλάρι στα νοικοκυριά έναντι των ραγδαίων τιμών της βενζίνης, καθώς και τροφοδοτεί τον υψηλό πληθωρισμό.