Μειώνει το φόρο στα καύσιμα η Βρετανία

0
4

Άμεση μείωση του φόρου που επιβάλλεται στα καύσιμα, η οποία θα τεθεί σε ισχύ από σήμερα στις 18.00 ώρα Ην. Βασιλείου, ανακοίνωσε ο βρετανός υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σούνακ, κάτω από την πίεση που δέχεται η κυβέρνηση να πάρει μέτρα για την ανακούφιση των οικογενειακών προϋπολογισμών από τις αλλεπάλληλες ανατιμήσεις, εν μέσω εκτίναξης των διεθνών τιμών των καυσίμων.

Σύμφωνα με την υπουργική ανακοίνωση, ο φόρος καυσίμων θα μειωθεί κατά 5 πένες ανά λίτρο για 12 μήνες, μια μείωση η οποία, όπως είπε ο ίδιος στο Κοινοβούλιο, ισοδυναμεί με 5 δισ. λίρες, τα οποία, όπως είναι επόμενο, θα περικοπούν από τα δημόσια ταμεία.

Ας σημειωθεί ότι ο φόρος στα καύσιμα, που συνεισφέρει σημαντικά στα βρετανικά δημόσια οικονομικά, έχει διατηρηθεί αμετάβλητος στις 57,95 πένες ανά λίτρο από το 2011.

Ο Σούνακ προανήγγειλε επίσης την πρόθεση της κυβέρνησης να διπλασιάσει το πακέτο στήριξης των νοικοκυριών της κυβέρνησης σε 1 δισ. λίρες για όσους πλήττονται από το υψηλότερο ενεργειακό κόστος.
Σε νέο ρεκόρ 30ετίας ο πληθωρισμός

Ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο εκτοξεύτηκε στο 6,2% τον Φεβρουάριο, τον υψηλότερο ρυθμό αύξησης από τον Μάρτιο του 1992 και πολύ πιο πάνω από τις προβλέψεις των αναλυτών.

Η Τράπεζα της Αγγλίας έχει εκφράσει την εκτίμηση ότι ο πληθωρισμός θα φτάσει στο 8% το δεύτερο τρίμηνο και προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να θεωρείται απίθανο ακόμα και διψήφιο ποσοστό πριν από το τέλος του έτους, εάν συνεχιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία και τα αλυσιδωτά κενά στον παγκόσμιο εφοδιασμό με βασικές πρώτες ύλες.