Μητσοτάκης: Νέα μείωση ΕΝΦΙΑ και μεγαλύτερη προστασία της πρώτης κατοικίας

0
4

Στις οικονομικές συνέπειες της πρωτόγνωρης κρίσης με τον πόλεμο στην Ουκρανία αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εισαγωγική του τοποθέτηση στο υπουργικό συμβούλιο παρουσιάζοντας συγκεκριμένα μέτρα για τον ΕΝΦΙΑ και την πρώτη κατοικία.

Σε ό,τι αφορά τον ΕΝΦΙΑ, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις βασικές ρυθμίσεις που περιλαμβάνουν μεγαλύτερες ελαφρύνσεις από αυτές που είχε υποσχεθεί αρχικά η κυβέρνηση.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «συνολικά οι Έλληνες ιδιοκτήτες θα καταβάλουν κάτι παραπάνω από 30% λιγότερο φόρο για τα ακίνητά τους σε σχέση με αυτό το οποίο πλήρωναν το 2019. Μεγαλύτερη θα είναι η ελάφρυνση για όσους κατοικούν σε ζώνες χαμηλής και μέσης τιμής.

Μικρή αύξηση θα βαραίνει μόνο μία μικρή μειοψηφία ιδιοκτητών σε περιοχές υψηλής αξίας. Διορθώνονται με αυτό τον τρόπο αδικίες του παρελθόντος».

Σε ό,τι αφορά την πρώτη κατοικία των πιο αδύναμων, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «με το νέο νομοσχέδιο παγώνει κάθε διαδικασία πλειστηριασμού 3.000 ακινήτων, τα οποία ανήκουν σε ευάλωτους δανειολήπτες. Και απλώνεται έτσι ένα πρόσθετο δίχτυ προστασίας γύρω από όσους δοκιμάζονται περισσότερο.»

Ο Κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η κυβέρνηση προωθεί την ελληνική πρόταση για ευρωπαϊκή στήριξη για την απορρόφηση των ανατιμήσεων και βέβαια την προστασία του εισοδήματος, που πρέπει να αποτελεί πρώτη πολιτική προτεραιότητα.

Αυτήν υπηρετούν και δύο από τα νομοθετήματα τα οποία θα εξετάσουμε και θα εγκρίνουμε σήμερα: ο ακόμα χαμηλότερος ΕΝΦΙΑ και η προστασία της πρώτης κατοικίας και των πιο ευάλωτων.