Οι εξαγωγές τουρκικού πολεμικού υλικού προς την Ουκρανία αυξήθηκαν κατά 5.491% το πρώτο δίμηνο του 2022

0
3

Οι εξαγωγές της Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας στην Ουκρανία, ο πρόεδρος της οποίας υποτίθεται ότι είναι υπό αμερικανικές κυρώσεις,  αυξήθηκαν κατά 5.491% τους πρώτους δύο μήνες του 2022 σε σύγκριση με πέρυσι, φτάνοντας σχεδόν τα 59 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από την Τουρκική Συνέλευση Εξαγωγέων αυτήν την εβδομάδα.

Πέρυσι, την ίδια περίοδο, οι εξαγωγές είχαν ανέλθει σε μόλις 970.000 δολάρια.

Άγκυρα και Κίεβο έχουν μακροχρόνιους δεσμούς αμυντικής συνεργασίας. Η Ουκρανία έχει αγοράσει περισσότερα από 20 οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB2 τα τελευταία χρόνια, με περισσότερα από 16 να έχουν παραγγελθεί πριν από τη ρωσική εισβολή.

Ρεπορτάζ του Al-Monitor τον Ιανουάριο έδειξε ότι η Ουκρανία έλαβε έκπτωση 30 τοις εκατό για τα drones TB2, πληρώνοντας περίπου 7 εκατ. δολάρια για το καθένα.

Από τις 2 Μαρτίου, περισσότερα αεροπλάνα μεταφοράς φορτίου έχουν απογειωθεί από τη Ραιδεστό, όπου έχει το εργοστάσιό της η τουρκική εταιρεία παραγωγής μη επανδρωμένων αεροσκαφών Baykar, ιδιοκτησίας του Σελτσούκ Μπαϊρακτάρ, γαμπρού του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η Baykar κατασκεύαζε εργοστάσιο στην Ουκρανία πριν από τον πόλεμο.

Ωστόσο, εκτός από τις πωλήσεις drone, η Τουρκία πιστεύεται επίσης ότι πουλά έξυπνα πυρομαχικά στην Ουκρανία για τις επιθέσεις με drone.

Φωτογραφίες δείχνουν επίσης ότι πολλά κομμάτια στρατιωτικού εξοπλισμού που παρήχθησαν από τουρκικές αμυντικές εταιρείες έχουν ενσωματωθεί σε ουκρανικά τεθωρακισμένα οχήματα και έχουν χρησιμοποιηθεί από τα στρατεύματα για επικοινωνίες.

Τον περασμένο μήνα, η ουκρανική κυβέρνηση ζήτησε επίσης να αγοράσει περισσότερο υλικό από την Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων πανοπλιών και κρανών που ήταν δύσκολο να προμηθευτούν από άλλες χώρες του ΝΑΤΟ.

Ουκρανοί στρατιώτες έχουν εντοπιστεί πολλές φορές να φορούν κράνη τουρκικής κατασκευής σε διάφορα μέρη της χώρας.

Η τουρκική αμυντική εταιρεία Aselsan υπέγραψε πέρυσι συμφωνία για τον εκσυγχρονισμό των ουκρανικών συστημάτων αεράμυνας.

Πηγή: Capital