Όσα πρέπει να ξέρετε για την επιχορήγηση των καυσίμων

0
3

Με το σταγονόμετρο παίρνει αποφάσεις το κυβερνητικό επιτελείο για τη στήριξη των πολιτών απέναντι στην ακρίβεια, η οποία μέρα με την ημέρα επεκτείνεται σε όλη την αγορά και συρρικνώνει το οικογενειακό εισόδημα και ναυαγίζει κάθε οικονομικό προϋπολογισμό.

Την Πέμπτη 17 Μαρτίου, από τους αρμόδιους υπουργούς που συναντήθηκαν στο κτήριο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης, ανακοινώθηκαν μεταξύ άλλων, μέτρα – ασπιρίνες, για την απευθείας επιδότηση των καυσίμων για διάστημα 3 μηνών, σε φυσικά πρόσωπα και ελεύθερους επαγγελματίες με οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ.

Ωστόσο, μετά τις ανακοινώσεις μεγάλη είναι η δυσφορία των πολιτών και εκατοντάδες χιλιάδες οι φωνές που που υποστηρίζουν ότι η στήριξη είναι τόσο μικρή που δεν φτάνουν ούτε για την αγορά δύο πακέτων τσιγάρα.

Τι ανακοίνωσαν οι υπουργοί

Επιγραμματικά, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις:

  • Θα επιδοτούνται 60 λίτρα καυσίμου ανά μήνα, με 0,22 ευρώ ανά λίτρο, ενώ για τις νησιωτικές περιοχές θα είναι 0,27 ευρώ ανά λίτρο.
  • Επιδοτείται απευθείας το πετρέλαιο κίνησης με 0,15 ευρώ ανά λίτρο.
  • Χορηγείται τον Απρίλιο ενίσχυση 200 ευρώ στα ταξί.

Το συνολικό ύψος της επιδότησης

Η επιδότηση για τους τρεις μήνες (Απρίλιο, Μάιο, Ιούνιο) ανέρχεται συνολικά σε 40 ευρώ, καθώς αφορά 60 λίτρα το μήνα και θα είναι 22 λεπτά το λίτρο. 

Ειδικά για τους πολίτες που έχουν κύρια κατοικία σε νησιωτική περιοχή η επιδότηση για τους τρεις μήνες ανέρχεται σε 50 ευρώ (επιδότηση 28 λεπτά το λίτρο). Για ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών η επιδότηση ανέρχεται σε 30 ευρώ σε ηπειρωτική και 35 ευρώ σε νησιωτική περιοχή.

Τον Απρίλιο θα δοθεί αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 200 ευρώ σε 28.600 εκμεταλλευτές και οδηγούς ταξί ώστε να καλυφθεί το αυξημένο κόστος καυσίμου των μηνών Μαρτίου και Απριλίου.

Η επιδότηση για το πετρέλαιο κίνησης θα είναι διπλή

Για τους ιδιοκτήτες των οχημάτων με κινητήρα πετρελαίου τον Απρίλιο θα είναι διπλή η στήριξη. Θα υπάρξει απευθείας μείωση της τιμής κατά 15 λεπτά το λίτρο  στην αντλία, ενώ εάν τηρούν τα εισοδηματικά κριτήρια θα λάβουν και την ψηφιακή κάρτα μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Πως θα λάβουν οι δικαιούχοι την επιδότηση καυσίμων

Η επιδότηση καυσίμων θα δοθεί με ηλεκτρονική κάρτα, στα πρότυπα του Freedom Pass. Η υποβολή των αιτήσεων θα γίνεται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα gov.gr, η οποία αναμένεται να ανοίξει το πρώτο 10ήμερο Απριλίου και αμέσως μετά τον έλεγχο των στοιχείων θα εκδίδεται η ηλεκτρονική κάρτα, η οποία θα χρησιμοποιείται στα πρατήρια καυσίμων.

Κάθε όχημα μπορεί να δηλωθεί από ένα μόνο φυσικό πρόσωπο και κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να δηλώνει μόνο ένα όχημα. Απαραίτητη προϋπόθεση το όχημα να είναι σε κυκλοφορία και να είναι ασφαλισμένο.

Εάν το πρώτο αυτοκίνητο είναι στο όνομα του ενός συζύγου και το δεύτερο αυτοκίνητο στο όνομα του άλλου συζύγου μπορούν να επιδοτηθούν και για τα δύο, αρκεί το οικογενειακό τους εισόδημα να μην ξεπερνάει τις 30.000 ευρώ.

Η κάρτα μπορεί να χρησιμοποιηθεί εντός του τριμήνου από τον Απρίλιο έως και τον Ιούνιο. Ακόμα και μια φορά σε ένα γέμισμα εάν το επιθυμεί.

Παραδείγματα

Σύμφωνα με τα παραδείγματα που δίνει το υπουργείο Οικονομικών:

  • Με 2,10 ευρώ η βενζίνη σε ηπειρωτική περιοχή, ο καταναλωτής πληρώνει τη βενζίνη, για 60 λίτρα κατανάλωση μηνιαίως, με τιμή 1,88 ευρώ.
  • Με 2,20 ευρώ η βενζίνη σε ηπειρωτική περιοχή, ο καταναλωτής πληρώνει τη βενζίνη, για 60 λίτρα κατανάλωση μηνιαίως, με τιμή 1,98 ευρώ.
  • Mε 1,95 ευρώ το πετρέλαιο κίνησης σε ηπειρωτική περιοχή, ο καταναλωτής πληρώνει το πετρέλαιο κίνησης, για 60 λίτρα κατανάλωση μηνιαίως, με τιμή 1,73 ευρώ