Πάνω από 4 δολάρια το βαρέλι «τσίμπησε» το πετρέλαιο

0
4

Με πάνω από 4 δολάρια ενισχύθηκε η τιμή του πετρελαίου, καθώς περιορίζεται η παγκόσμια προσφορά την ίδια ώρα που αυξάνονται οι πιθανότητες για νέες δυτικές κυρώσεις στη Ρωσία, παρόλο που υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπληρωσης του αργού Brent ενισχύθηκαν κατά 4,09 δολάρια, ή 3,7% , στα 114,32 δολάρια, αντιστρέφοντας τις απώλεις της προηγούμενης συνεδρίασης.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του WTI σημείωσαν άνοδο της τάξης του 4 %, ή 4,17 δολάρια, στα 108,41 δολάρια το βαρέλι.

Η ανάκαμψη της τιμής του αργού «υποδηλώνει ότι η αγορά πετρελαίου, αντιμετωπίζει ως ένα βαθμό με σκεπτισμό την πρόοδο στις ειρηνευτικές συνομιλίες, αναφέρει ο αναλυτής της Commonwealth Bank, Τομπίν Γκόρει.

Χθες σημειώθηκε ένα απότομο sell-off στην αγορά πετρελαίου, μετά την ανακοίνωση της Ρωσίας ότι θα περιορίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Κίεβο.

Ένα εκατομμύριο βαρέλια ρωσικού πετρελαίου της καθημερινής παγκόσμιας προσφοράς «κινδυνεύουν» εάν οι σχέσεις με την Ευρώπη επιδεινωθούν και επιβληθεί εμπάργκο. Αυτό επισημαίνει σε σημείωμα της η συμβουλευτική εταιρείας JBC Energy προσθέτοντας όμως «όιτ εξακολουθούμε να το θεωρούμε απίθανο».

Το ενδιαφέρον των επενδυτών επίσης στρέφεται στην στενότητα που υπάρχει στην προσφορά, καθώς το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου ανέφερε ότι τα αποθέματα αργού μειώθηκαν κατά 3 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 25 Μαρτίου, τριπλάσια από την πτώση που περίμεναν κατά μέσο όρο 10 αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters.

Διατηρώντας αυτή τη στενότητα, οι μεγάλοι παραγωγοί πετρελαίου είναι πιθανό να τηρήσουν τον προγραμματισμένο στόχο αύξησης της παραγωγής τους κατά περίπου 432.000 βαρέλια ημερησίως, στη συνάντηση που έχουν την Πέμπτη τα μέλη του ΟΠΕΚ +, σύμφωνα με ανώνυμες πηγές που επικαλείται το Reuters. Ο γ.γ. του ΟΠΕΚ Μοχάμαντ Μπαρκίντο δήλωσε ότι οι συμμετέχοντες στον ΟΠΕΚ+ θα πρέπει να «παραμείνουν στην πορεία» όσον αφορά τις αποφάσεις τους.

Τέλος, η μειωμένη ζήτηση από την Κίνα, καθώς σε πολλές πόλεις έχουν επιβληθεί αυστηροί περιορισμοί λόγω αύξησης κρουσμάτων, ασκώντας πιέσεις στην τιμή του μαύρου χρυσού.