Προς τα 130 δολάρια το βαρέλι κινείται το πετρέλαιο

0
3

Ανοδικά κινούνται σήμερα οι τιμές του πετρελαίου, με το Brent να ξεπερνά τα 126 δολάρια το βαρέλι, καθώς το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων σε βάρος των ρωσικών εξαγωγών πετρελαίου ενισχύει τις ανησυχίες σε σχέση με τον παγκόσμιο εφοδιασμό.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent για τον Μάιο ενισχύθηκαν κατά 3,07 δολάρια ή 2,49%, στα 126,28 δολάρια το βαρέλι στις 07:56 ώρα Ελλάδος.

Αντίστοιχα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού για παράδοση Απριλίου αυξήθηκαν 2,29 δολάρια ή 1,92%, στα 121,69 το βαρέλι.

Χθες ο Ρώσος αντιπρόεδρος Αλεξάντερ Νόβακ απείλησε ότι η τιμή του πετρελαίου μπορεί να ανέβει πάνω και από τα 300 δολάρια το βαρέλι, αν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη προχωρήσουν σε εμπάργκο των ενεργειακών εισαγωγών από τη Ρωσία.

 

Εξάλλου, κάθε άλλο παρά καθησυχαστική είναι η χθεσινή επισήμανση του γενικού γραμματέα του ΟΠΕΚ Μοχαμάντ Μπαρκίντο ότι «δεν υπάρχει δυναμικότητα στον κόσμο αυτήν τη στιγμή που να μπορεί να αντικαταστήσει 7 εκατομμύρια βαρέλια εξαγωγών [της Ρωσίας].

Την ίδια στιγμή, τα παγκόσμια αποθέματα φαίνεται να μειώνονται. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters εκτίμησαν κατά μέσο όρο ότι τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά περίπου 800.000 βαρέλια την εβδομάδα έως τις 4 Μαρτίου.