Σε υψηλό 40 ετών ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ

0
4

Νέα αύξηση κατέγραψαν τον Φεβρουάριο οι δαπάνες των αμερικανικών νοικοκυριών, καθώς οι τιμές συνέχισαν την ανοδική τους πορεία οδηγώντας τον ετήσιο πληθωρισμό σε νέο υψηλό 40 ετών και πλήττοντας ακόμη περισσότερο τις τσέπες των Αμερικανών.

Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή σκαρφάλωσε στο 7,9% τον Φεβρουάριο σε σύγκριση με πέρυσι, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση από το 1982, ξεπερνώντας το 7,5% του Ιανουαρίου.

Η μέτρηση ήταν ανάλογη των συγκλινουσών εκτιμήσεων των αναλυτών, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg.

Σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή σημείωσαν αύξηση κατά 0,8%, κυρίως λόγω της ανόδου του κόστους της βενζίνης, των τροφίμων και της στέγασης, ενώ σε ιστορικά υψηλά επίπεδα έχουν εκτιναχθεί και οι τιμές των οχημάτων και σειράς άλλων καταναλωτικών προϊόντων, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου.

Οι οικονομολόγοι ανέμεναν ότι σε ετήσια βάση ο δείκτης τιμών καταναλωτή θα σημειώσει αύξηση 0,7%.

Ο δομικός δείκτης τιμών καταναλωτή, ο οποίος εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, επίσης αυξήθηκε κατά 0,5% τον Φεβρουάριο, ενώ σε επίπεδο έτους σκαρφάλωσε στο 6,4% από 6% τον Ιανουάριο, που επίσης αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα του 1982.

Εν τω μεταξύ, οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα αυξήσει τις ανοδικές πιέσεις στις τιμές. Έτσι, ενώ αναμένουν ότι ο πληθωρισμός θα επιβραδυνθεί αργότερα αυτό το έτος, εκτιμούν ότι οι καταναλωτές δεν θα δουν σύντομα οξομάλυνση των δαπανών τους, καθώς η αύξηση των τιμών ξεπερνά τον ρυθμό ανόδου των μισθών, που κινείται στο 5%.