Στα ύψη οι τιμές των μετάλλων στα οποία κυριαρχεί η Ρωσία

0
4

Σε νέο ιστορικό υψηλό σκαρφαλώνουν οι τιμές του αλουμινίου την Τετάρτη εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών για πιθανές διαχειριστικές δυσκολίες που θα μπορούσαν να μπλοκάρουν τις προμήθειες λόγω των αυστηρών κυρώσεων που έχει επιβάλει η Δύση στη Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία.

Το αλουμίνιο τριών μηνών στο LME εκτινάχθηκε σε ρεκόρ στα 3.552 δολ. ο τόνος, για να περιορίσει στη συνέχεια τα κέρδη του στα 3.532 δολ. στη συνέχεια.

Το αλουμίνιο καταγράφει συνολικά κέρδη 37% τους τελευταίους δυόμισι μήνες, αρχικά λόγω των ζητημάτων που προέκυψαν στην παραγωγή εν μέσω της ενεργειακής κρίσης, και στη συνέχεια λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

«Βλέπουμε πλέον τις δευτερογενείς επιπτώσεις από τις κυρώσεις», αναφέρει ο Daniel Briesemann της Commerzbank μιλώντας στο Bloomberg. «Τα ζητήματα που συνδέονται με την εφοδιαστική αλυσίδα θα επιδεινωθούν, ενώ πλέον αναμένονται και προβλήματα στον εφοδιασμό», προσθέτει.

Ο Briesemann επισήμανε ότι βρίσκεται εν μέσω της ανοδικής αναθεώρησης των προβλέψεων του για τα μέταλλα, προσθέτοντας ότι δεν θα του προκαλούσε έκπληξη να δει το αλουμίνιο να αγγίζει τα 4.000 δολ.

Η Ρωσία παράγει περίπου το 6% του παγκόσμιου αλουμινίου και αντιπροσωπεύει το 7% περίπου της παγκόσμιας προσφοράς νικελίου.

Το νικέλιο στο LME ενισχύεται 1,6% στα 25.510 δολ. ο τόνος, προσεγγίζοντας το υψηλό άνω των δέκα ετών που σημείωσε την προηγούμενη εβδομάδα. Ο ψευδάργυρος στο LME σημειώνει άλμα 3,5% στα 3.878 δολ. το υψηλότερο από τον Οκτώβριο.

Ο χαλκός ενισχύεται 1% στα 10.164 δολ. ο τόνος, ενώ ο μόλυβδος κερδίζει 0,8% στα 2.428,50 δολ.