Τα θετικά μηνύματα από την Ουκρανία ωθούν και πάλι τη

0
3

Η χαραμάδα μιας πιθανής παύσης των ρωσοουκρανικών εχθροπραξιών επιδρά θετικά και στην πορεία της Wall Street, η οποία κινείται σήμερα ανοδικά, λαμβάνοντας στηρίξεις και από την αποκλιμάκωση της τιμής του πετρελαίου.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κερδίζει 0,93% στις 35.282 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει άνοδο 0,85% στις 4.614 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύεται κατά 1,21% στις 14.527 μονάδες.

Η αυξανόμενη προσδοκία για κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ρωσίας-Ουκρανίας φαίνεται να βοηθά το επενδυτικό κλίμα σε όλες τις αγορές του πλανήτη. Ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Αλεξάντερ Φόμιν δήλωσε την Τρίτη ότι η χώρα θα μειώσει «δραστικά» τη στρατιωτική δραστηριότητα κοντά στην ουκρανική πρωτεύουσα Κίεβο, καλλιεργώντας έτσι τις προσδοκίες για παύση των εχθροπραξιών.

Παρόλα αυτά, στην αγορά έχει αρχίσει να κερδίζει έδαφος η εκτίμηση ότι η αμερικανική οικονομία οδεύει σε ύφεση. Η απόδοση του 5ετούς ομολόγου των ΗΠΑ ανέβηκε πάνω από αυτή του 30ετούς, σηματοδοτώντας την πρώτη αντιστροφή της καμπύλης από το 2006. Η μετατόπιση πυροδότησε ορισμένους φόβους ύφεσης, αν και οι αναλυτές συνήθως παρακολουθούν τη διαφορά μεταξύ του επιτοκίου 2 και 10 ετών, η οποία παραμένει θετική.

«Το βασικό σενάριο είναι ότι η οικονομία των ΗΠΑ μπορεί να αποφύγει μια ύφεση, μειώνοντας την απειλή μιας διαρκούς πτωτικής τάσης στις μετοχές», αναφέρει η UBS. «Ως εκ τούτου, οι επενδυτές θα πρέπει να προετοιμαστούν για υψηλότερα επιτόκια – συμπεριλαμβανομένης της πιθανής αύξησης της έκθεσης σε αξία και χρηματοοικονομικές μετοχές που τείνουν να υπεραποδίδουν καθώς η πολιτική της κεντρικής τράπεζας σφίγγει», δήλωσε ο Mark Haefele, επικεφαλής επενδύσεων στην UBS Global Wealth Management.

Σε επίπεδο τίτλων τώρα, η FedEx σημειώνει κέρδη άνω του 2%, μετά την ανακοίνωση της εταιρείας ότι ο ιδρυτής Fred Smith θα παραιτηθεί από διευθύνων σύμβουλος την 1η Ιουνίου και θα αντικατασταθεί εσωτερικά.

Επίσης, ο κολοσσός υγειονομικής περίθαλψης UnitedHealth Group ανακοίνωσε μια συμφωνία για την αγορά της LHC Group για 170 δολ. ανά μετοχή, με αποτέλεσμα τη μετοχή της μικρότερης εταιρείας να αυξηθεί κατά 7%.