Τέλος χρόνου για τις αιτήσεις του «Εξοικονομώ 2021» – Πιέσεις για παράταση

0
3

Τέλος χρόνου την Τρίτη για την υποβολή αιτήσεων στο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης «Εξοικονομώ 2021» του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Στόχος του είναι η ενεργειακή αναβάθμιση περισσότερων από 50.000 κατοικιών σε όλη τη χώρα.

Θα ακολουθήσει η βαθμολόγησή του, με σημαντικότερο κριτήριο την εκτιμώμενη ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας βάσει του προτεινόμενου κόστους παρεμβάσεων σε ποσοστό 50%. Ακολουθεί το ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα σε ποσοστό 15%.

Για νοικοκυριά με ατομικά εισοδήματα έως 5.000 ευρώ και με οικογενειακά εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, η επιδότηση ανέρχεται στο 75%. Για αυτά, παρέχεται η δυνατότητα έκδοσης άτοκου δανείου με εγγύηση του Δημοσίου για το ποσοστό της ίδιας συμμετοχής.

Οι σημαντικότερες αλλαγές

Οι σημαντικότερες αλλαγές του νέου «Εξοικονομώ» αφορούν στην κατάργηση της χρονικής προτεραιότητας στην αξιολόγηση των αιτήσεων, στη θέσπιση κοινωνικών κριτηρίων αξιολόγησης και στη δημιουργία λίστας επιλαχόντων.

Για πρώτη φορά δημιουργήθηκε χωριστός προϋπολογισμός ύψους 100 εκατ. ευρώ για τα ευάλωτα νοικοκυριά, ενώ λαμβάνεται ειδική μέριμνα για μονογονεϊκές οικογένειες, πολύτεκνους και νοικοκυριά με ΑμεΑ.

Καμία παράταση

«Δεν θα δοθεί παράταση», είναι η κατηγορηματική απάντηση, που έδωσε  ερώτημα η αρμόδια πηγή του υπουργείου Ενέργειας. Ωστόσο, όταν κλήθηκε να διευκρινίσει εάν δεν θα δοθεί δυνατότητα παράτασης ούτε για την ολοκλήρωση της υποβολής αιτήσεων, που ήδη έχουν καταχωριστεί στην πλατφόρμα του νέου «Εξοικονομώ», ή ίδια πηγή δεν έδωσε συγκεκριμένη απάντηση αλλά παρέπεμψε σε νεότερη σχετική ενημέρωση, που θα δοθεί από το ΥΠΕΝ.

Σημειώνεται ότι, μηχανικοί και ιδιοκτήτες έχουν ζητήσει να δοθεί μικρή παράταση για την υποβολή αιτήσεων στο Πρόγραμμα Εξοικονομώ 202, λόγω της μεγάλης δυσλειτουργίας στην πλατφόρμα έκδοσης ενεργειακών πιστοποιητικών, παρά την αναβάθμιση του συστήματος, όπως ανακοινώθηκε ότι πραγματοποιήθηκε.