Βενζινοπώλες: Οι τιμές ανεβαίνουν πάλι και μέχρι το καλοκαίρι τα υπάρχει πρόβλημα

0
3

«Οι τιμές άρχισαν να ανεβαίνουν πάλι, μετά την δήλωση του Πούτιν χτες ότι θα πληρώνεται το φυσικό αέριο σε ρούβλια. Αυτό έστειλε την τιμή του brent στα 120-122 δολάρια ανά βαρέλι. Ήδη από την Παρασκευή είχε αρχίσει να «τσιμπάει» η τιμή, από τα 98 πήγε στα 100 δολάρια. Την Δευτέρα ανέβηκε πάλι, στα 110 δολάρια. Σιγά-σιγά ανεβαίνει. Την Δευτέρα εγώ έχω πάρει μόνο diesel απλό, σήμερα περιμένω απλή αμόλυβδη και super diesel, εκεί θα δω την διαφορά. Αλλά ήδη έχω μάθει ότι έχουν ανέβει».

Αυτά επεσήμανε μεταξύ άλλων η πρόεδρος των βενζινοπωλών της Αττικής Μαρία Ζάγκα, σήμερα το πρωί και προειδοποίησε ότι ανεβαίνουν εκ νέου οι τιμές σε βενζίνη και πετρέλαιο και ότι η κατάσταση αυτή θα συνεχιστεί μέχρι και το καλοκαίρι.

Η μέση τιμή της αμόλυβδης πανελλαδικά ανέρχεται σήμερα στα 1,997 ευρώ ανά λίτρο με την κυρία Ζάγκα να επισημαίνει ότι «η τιμή της αμόλυβδης σε Αττική και Θεσσαλονίκη είναι 2,05 ευρώ ανά λίτρο σήμερα… το diesel 1,86-1,92 ευρώ ανά λίτρο … το πετρέλαιο θέρμανσης 1,52 ευρώ ανά λίτρο».

«Είμαστε ανήσυχοι πάρα πολύ και οι πρατηριούχοι και οι καταναλωτές. Εκεί που είχαμε μια ελπίδα ότι θα πέσουν οι τιμές, τώρα έγινε αυτό. Ήδη την προηγούμενη εβδομάδα δεν δουλέψαμε καθόλου, κανένας. Ο κόσμος περίμενε αποκλιμάκωση των τιμών, γιατί είχε αρχίσει και υπήρχε ελπίδα ότι θα πάει πιο κάτω. Τώρα έγινε αυτό και μας έχει φοβίσει όλους. Το έχω πει ως πρόεδρος πάρα πολλές φορές … πρέπει να ανεβάζουμε τις τιμές όταν έχουμε τιμολόγιο, να κατεβάζουμε τις τιμές όταν έχουμε τιμολόγιο. Είναι ξεκάθαρο», προσέθεσε.

Η κυρία Ζάγκα απηύθυνε έκκληση παράλληλα στους πρατηριούχους να προχωρούν σε αλλαγές της τιμολόγησης σε βενζίνη, diesel και πετρέλαιο θέρμανσης με βάση τα τιμολόγια από τα διυλιστήρια και όχι τις ειδήσεις και το κλίμα στην αγορά.

Όσον αφορά το πότε εκτιμά ότι οι τιμές θα υποχωρήσουν στα επίπεδα πριν την κλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία, η ίδια είπε ότι «η κυβέρνηση έδωσε μέτρα στήριξης για τους οικονομικά αδύναμους, για τους τρεις σημαντικούς, “δυναμικούς” μήνες, που είναι δύσκολοι, Απρίλιο, Μάιο, Ιούνιο … άρα εγώ δεν βλέπω προκοπή μέχρι το καλοκαίρι».