Υποχωρεί ελαφρώς το πετρέλαιο

0
3

Υποχωρούν οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, καθώς οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους συζητάνε το ενδεχόμενο να απελευθερώσουν μέρος των αποθεμάτων τους, ενισχύοντας την προσφορά.

Το αργό πετρέλαιο Brent υποχώρησε κατα 1,99 δολάρια, ή 1,6%, στα 119,61 δολάρια το βαρέλι στις 16:03 ώρα Ελλάδος. Το αργό U.S West Texas Intermediate (WTI) σημείωσε απώλειες της τάξης του 1,8%, ή 2,10 δολάρια και διαμορφώθηκε στα 112,82 δολάρια το βαρέλι.

«Σε ό,τι αφορά τα αποθέματα έκτακτης ανάγκης, είναι συνεχώς στην ατζέντα των συζητήσεων », δήλωσε η υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ Τζένιφερ Γκράνχολμ σε συνέντευξη Τύπου στα κεντρικά γραφεία της IEA στο Παρίσι.

Τα μέλη της ΙΕΑ συμφωνούν ότι θα επιδιώξουν τη ριζική μείωση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου, είπε ο εκτελεστικός διευθυντής της ΙΕΑ, Φατίχ Μπιρόλ. Το ήδη αρνητικό κλίμα επιβαρύνθηκε περαιτέρω, καθώς αξιωματούχοι του ΟΠΕΚ εξέφρασαν στην ΕΕ τη δυσφορία τους για την πιθανότητα εμπάργκο του ρωσικού πετρελαίου, σύμφωαν με πηγές μέσα από τον Οργανσιμό που επικαλείται το Reuters.

Σε αυτό το πλαίσιο η αγορά χαρακτηρίζεται από διακυμάνσεις. Νωρίτερα στη συνεδρίαση, το WTI και το Brent αυξήθηκαν κατά περίπου 2 δολάρια το βαρέλι λόγω παρατεταμένων ανησυχιών για την προσφορά, συμπεριλαμβανομένων των αναφορών ότι οι εξαγωγές αργού από τον τερματικό σταθμό Caspian Pipeline Consortium (CPC) του Καζακστάν είχαν σταματήσει εντελώς μετά τις ζημιές από την καταιγίδα.

Επιπλέον οι επενδυτές αναμένουν αν η Δύση σκληρύνει περαιτέρω τη στάση της έναντι της Ρωσίας, προχωρώντας σε περισσότερες κυρώσεις.

Τέλος, η αργή πρόοδος στις συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ενισχύουν περαιτέρω την ανησυχία για την διαθέσιμη προσφορά.