Yπουργικό Συμβούλιο: Τέσσερα δισ. ευρώ τα μέτρα κατά του εισαγόμενου πληθωρισμού

0
3

Με αναφορά στον πόλεμο στην Ουκρανία και τις οδυνηρές συνέπειες που προκαλεί ξεκίνησε την εισαγωγική τοποθέτησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Τόνισε ότι «τα παγκόσμια προβλήματα απαιτούν παγκόσμιες διευθετήσεις, απαιτούν όμως ταυτόχρονα και σημαντικές εθνικές παρεμβάσεις».

Μίλησε για την προοπτική η χώρα μας να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στον νέο ενεργειακό χάρτη ο οποίος διαμορφώνεται στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τόνισε πως στο τραπέζι «βρίσκεται η ελληνική πρόταση για κοινή προμήθεια και αποθήκευση φυσικού αερίου στο όνομα όλων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης» αλλά και «η πραγματικά πολύπλοκη διαδικασία τού ελέγχου της χονδρικής τιμής του φυσικού αερίου το οποίο, τελικά, είναι αυτό που καθορίζει και τις τιμές τής ηλεκτρικής ενέργειας σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες».

Ο πρωθυπουργός έκανε ξεχωριστή αναφορά στα μέτρα που έχουν ληφθεί κατά της κερδοσκοπίας, υπογραμμίζοντας πως η κυβέρνηση έχει αποδείξει πως δεν διστάζει να δρα υπέρ του πολίτη και να ρυθμίζει, όπου χρειάζεται, την ασυδοσία των αγορών. Ανέφερε πως τα μέτρα κατά του εισαγόμενου πληθωρισμού αγγίζουν τα 4 δισ. ευρώ και συνεχίζονται σε τέσσερις κατευθύνσεις:

«Ενίσχυση του εισοδήματος των πιο αδύναμων με το έκτακτο βοήθημα των 200 ευρώ, το οποίο θα έχει δοθεί πριν από το Πάσχα, με την κάλυψη ενός σημαντικού μέρους των ανατιμήσεων στο ρεύμα, με την επιδότηση των καυσίμων και φυσικά με ειδικές πρόνοιες για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, για τους αγρότες, για τις μεταφορές μας».

   Διαβεβαίωσε, μάλιστα, πως «προς το παρόν δύο είναι οι βεβαιότητες. Πρώτον, έχουμε απόλυτη επάρκεια στην αγορά και δεύτερον, οι έλεγχοι στην αγορά θα είναι εντατικοί ώστε να αποτραπεί κάθε φαινόμενο αισχροκέρδειας».

   Ειδική αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στο νομοσχέδιο για την ποιοτική ουσιαστική αναβάθμιση των πανεπιστημίων. Ολοκληρώνοντας, μάλιστα, την εισαγωγική τοποθέτησή του ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: Η παιδεία ήταν πάντα στη χώρα μας, η δημόσια παιδεία, βασικός ιμάντας κοινωνικής κινητικότητας. Οφείλει να παρέχει σε όλους πραγματικά εφόδια προόδου.

Και θα έλεγα ότι είναι και ένα πεδίο που δοκιμάζεται, τελικά, η φιλελεύθερη σκέψη απέναντι στο δόγμα της καθήλωσης. Και γι' αυτό και η μεταρρυθμιστική αυτή τομή έχει τόσο μεγάλη σημασία».