«Έκοψε στροφές» ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στα καύσιμα λόγω ακρίβειας

Οι τιμές των υγρών καυσίμων εκτινάχθηκαν στα ύψη, η κυβέρνηση δεν μείωσε τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ), ούτε προχώρησε σε αντιμετώπιση του κύματος ακρίβειας με αποτέλεσμα οι πολίτες να αμυνθούν με τον μόνο τρόπο που έχουν τη διάθεσή τους. «Σήκωσαν το πόδι από το γκάζι», έκλεισαν τα καλοριφέρ, περιόρισαν τα αλκοολούχα ποτά κλπ. Αυτό είχε ως άμεση συνέπεια την μείωση των κρατικών εσόδων από τον κάθε είδους ΕΦΚ.

Οι διαφορές είναι μικρές έναντι του στόχου που είχε θέσει ο Προϋπολογισμός, αλλά δείχνουν μια σαφή τάση υποαπόδοσης του φόρου. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι αυτή η τάση θα διατηρηθεί όσο οι τιμές των υγρών καυσίμων επιμένουν να κινούνται σε πρωτοφανή επίπεδα.

Αναλυτικότερα οι επίσημες καταγραφές τόσο για το τρίμηνο, όσο και μόνο για τον Μάρτιο είναι:

Στο τρίμηνο τα έσοδα των ΕΦΚ ανήλθαν σε 1.530 εκατ. ευρώ και είναι μειωμένα έναντι του στόχου κατά 67 εκατ. ευρώ.

Ειδικά τον Μάρτιο, τα έσοδα των ΕΦΚ ανήλθαν σε 541 εκατ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 18 εκατ. ευρώ.

Οι μειώσεις εσόδων φαίνονται μικρές, ενώ όλοι έχουν παρατηρήσει ότι η κίνηση των οχημάτων για παράδειγμα δεν μειώθηκε αισθητά στους δρόμους της χώρας. Η τάση όμως είναι σαφής και στο οικονομικό επιτελείο αναμένουν τώρα να καταγράψουν την επίδραση του διαβόητου Fuel Pass στην κίνηση της αγοράς. Αν και αυτό δεν αποδώσει τα αναμενόμενα θα πρέπει να προχωρήσουν σε νέα σειρά παρεμβάσεων.

Βεβαίως ο Απρίλιος λόγω της μεγάλης πασχαλινής εξόδου θα δώσει υψηλές καταναλώσεις και αντίστοιχα κρατικά έσοδα, οπότε περισσότερο ενδεικτικοί θα είναι ο Μάιος και ο Ιούνιος.