ΕΚΤ: Ολοκληρώνεται τον Ιούνιο το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων

0
2

Συνεχίζεται για ένα τρίμηνο ακόμη το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Την απόφαση που είχε ληφθεί στην προηγούμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου επαναβεβαίωσε και σήμερα η Κεντρική Τράπεζα.

Όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο η ΕΚΤ, στη σημερινή συνεδρίαση, το Διοικητικό Συμβούλιο έκρινε ότι τα νέα δεδομένα που προέκυψαν μετά από την τελευταία του συνεδρίαση ενισχύουν την προσδοκία του ότι οι καθαρές αγορές περιουσιακών στοιχείων στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς ΑΡΡ θα πρέπει να ολοκληρωθούν το τρίτο τρίμηνο.

Όσον αφορά το μέλλον, η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ θα εξαρτηθεί από τα νέα δεδομένα και την εξελισσόμενη αξιολόγηση των προοπτικών από το Διοικητικό Συμβούλιο.

Στις τρέχουσες συνθήκες υψηλής αβεβαιότητας, το Διοικητικό Συμβούλιο θα διατηρήσει την προαιρετική, σταδιακή και ευέλικτη άσκηση της νομισματικής πολιτικής.

Το Διοικητικό Συμβούλιο θα λάβει ό,τι χρειάζεται για να εκπληρώσει την εντολή της ΕΚΤ να επιδιώξει τη σταθερότητα των τιμών και να συμβάλει στη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

Οι καθαρές αγορές ομολόγων στο πλαίσιο του προγράμματος μειώνονται στα 40 δισ. ευρώ τον Απρίλιο, στα 30 δισ. ευρώ τον Μάιο και στα 20 δισ. ευρώ τον Ιούνιο.