Έρμαια σκοπιμοτήτων οι τιμές του πετρελαίου που συνεχίζουν ανοδικά

0
3

Κάθε είδους σενάρια, ρεαλιστικά ή ευφάνταστα τροφοδοτούν την άνοδο στις τιμές του πετρελαίου τις τελευταίες ημέρες. Αρκούν απλοί φόβοι για μελλοντικές δυσχέρειες και όχι αναταραχές στην συγκεκριμένη αγορά για να αρχίσουν να «τσιμπάνε» οι τιμές του μαύρου χρυσού.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent αυξήθηκαν κατά 1,58 δολάρια ή 1,5%, στα 108,38 δολάρια το βαρέλι στις 16:43 ώρα Ελλάδος, ενώ στα 103,83 δολάρια το βαρέλι διαμορφωνόταν η τιμή του αμερικανικού αργού, ενισχυμένη κατά 1,64 δολάρια ή 1,6%.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η αστάθεια θα επικρατήσει και πάλι ως κύριο χαρακτηριστικό της αγοράς ενόψει της απαγόρευσης εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου από την ΕΕ.

Ταυτόχρονα, επιβαρυντικά επιδρά και ο παράγοντας Λιβύη, η οποία χθες Τετάρτη ανακοίνωσε πως ο αποκλεισμός μεγάλων κοιτασμάτων και τερματικών σταθμών εξαγωγών ισοδυναμεί με καθημερινή υστέρηση 550.000 βαρελιών την ημέρα.

Την ίδια στιγμή, η αγορά πετρελαίου παραμένει σφιχτή με τον ΟΠΕΚ+ να προσπαθεί να επιτύχει τους στόχους της παραγωγής, ενώ τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ κατέγραψαν σημαντική πτώση την προηγούμενη εβδομάδα.

«Η παγκόσμια ικανότητα προμήθειας πετρελαίου παραμένει περιορισμένη», επιβεβαιώνει και η UBS .

Επιβαρυντικά, εξάλλου, επιδρά στο παγκόσμιο σκηνικό της σφιχτής αγοράς η σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων στην Κίνα.