Η Alstom θα παραδώσει 25 τρένα υψηλής ταχύτητας στη Σουηδία

Η Alstom υπέγραψε μια ιστορική συμφωνία με τον εθνικό σιδηροδρομικό φορέα της Σουηδίας, SJ, για την προμήθεια 25 ηλεκτρικών τρένων υψηλής ταχύτητας Zefiro Express, με δικαίωμα προαίρεσης για 15 επιπλέον τρένα. Η αξία της σύμβασης για την πρώτη σταθερή παραγγελία ανέρχεται περίπου στα 650 εκατ. ευρώ.

Οι νέοι συρμοί θα είναι ουσιαστικά οι ταχύτεροι της Σουηδίας, ικανοί να λειτουργούν με μέγιστη ταχύτητα 250km/h. Το πρώτο τρένο αναμένεται να παραδοθεί το 2026.

«Η Alstom είναι εξαιρετικά υπερήφανη για αυτά τα νέα τρένα υψηλής ταχύτητας στην SJ. Πρόκειται για μια ιστορική συμφωνία που θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι επιβάτες ταξιδεύουν σε όλη τη χώρα. Δεδομένων των ανησυχιών για την κλιματική αλλαγή, οι σιδηροδρομικές μεταφορές υψηλής ταχύτητας αποτελούν την κύρια εναλλακτική έναντι των αεροπορικών ταξιδιών.

Είναι άνετα, βολικά και πλέον εξαιρετικά γρήγορα. Αυτή είναι μια τάση που παρατηρείται παντού, και η Alstom είναι ο ηγέτης σε αυτόν τον τομέα με εμπειρία σε πολλά έργα τρένων υψηλής ταχύτητας σε όλο τον κόσμο. Ευχαριστούμε την SJ για τη σταθερή εμπιστοσύνη που μας δείχνει,» αναφέρει ο Rob Whyte, Διευθύνων Σύμβουλος της Alstom Nordics.

Σχεδιασμένο για τις συνθήκες της Σουηδίας

Τα τρένα Zefiro Express έχουν σχεδιαστεί για να λειτουργούν σε δύσκολες καιρικές συνθήκες – ακόμη και όταν η θερμοκρασία πέφτει στους -40˚C – ενώ η πρωτοποριακή τεχνολογία τους διασφαλίζει ένα ασφαλές και άνετο ταξίδι για τους επιβάτες. Τα δάπεδα των βαγονιών είναι επίπεδα και χωρίς ράμπες, γεγονός που επιτρέπει την εύκολη επιβίβαση, αποβίβαση και διέλευση κατά μήκος του τρένου.

Τα υπερσύγχρονα τρένα Zefiro Express θα έχουν συνολική χωρητικότητα 363 θέσεων, παρέχοντας στους επιβάτες μια εξαιρετική ταξιδιωτική εμπειρία – τα τρένα διαθέτουν εργονομικό σχεδιασμό για μέγιστη άνεση και διαθέτουν καθίσματα και φωτισμό υψηλής ποιότητας.

Το πλάτος των βαγονιών, τα ηλεκτρικά συστήματα και τα συστήματα σηματοδότησης αναπτύχθηκαν με την προοπτική ότι τα τρένα θα λειτουργούν στη Σουηδία και τη Δανία, ενώ θα πιστοποιηθούν για κυκλοφορία και στη Νορβηγία.

Ηγέτης στα τρένα υψηλής ταχύτητας

Το Zefiro Express αποτελεί μέρος της πλατφόρμας Avelia της Alstom για τρένα υψηλών και πολύ υψηλών ταχυτήτων – η μεγαλύτερη προσφορά στην αγορά, που καλύπτει μέγιστες ταχύτητες λειτουργίας μεταξύ 200 km/h και 350 km/h. Διατίθεται ένα ευρύ φάσμα διαμορφώσεων και αρχιτεκτονικών σχεδιασμών για την καλύτερη δυνατή προσαρμογή στις ανάγκες των πελατών: μονώροφο ή διώροφο, συμπυκνωμένη ή κατανεμημένη έλξη, αρθρωτή ή μη αρθρωτή αρχιτεκτονική, καθώς και επιλογές όπως η δυνατότητα κλίσης. Σχεδόν 3.000 τρένα υψηλών ή πολύ υψηλών ταχυτήτων με την τεχνολογία της Alstom έχουν πωληθεί παγκοσμίως τα τελευταία 40 χρόνια.

Η Alstom είναι ο σημαντικότερος προμηθευτής στη σιδηροδρομική αγορά της Σουηδίας, έχοντας παραδώσει περισσότερους από 1.000 συρμούς στους σουηδικούς σιδηροδρόμους. Η Alstom διαθέτει, επίσης, αρκετές μεγάλες συμβάσεις συντήρησης, πραγματοποιώντας εργασίες συντήρησης σε 19 τοπικά αμαξοστάσια, συμπεριλαμβανομένων των αμαξοστασίων στη Motala και τη Västerås, με εξειδίκευση στη βαριά συντήρηση και την ανακαίνιση.

Η εταιρεία ηγείται, επίσης, της ανάπτυξης του ERTMS στη Σουηδία, τόσο επί του τρένου όσο και επί των γραμμών, και προμηθεύει το τυποποιημένο εθνικό σύστημα κυκλοφορίας στη Σουηδική Υπηρεσία Μεταφορών (Swedish Transport Administration).

Η Alstom είναι πρωτοπόρος σε λύσεις βιώσιμης κινητικότητας, ακολουθώντας τη φιλοδοξία της να διευκολύνει την παγκόσμια μετάβαση σε συγκοινωνιακά συστήματα με χαμηλό κλιματικό αποτύπωμα. Μεταξύ αυτών των πρωτοποριών είναι το περίφημο Coradia iLint, το πρώτο επιβατικό τρένο στον κόσμο που κινείται με υδρογόνο, το οποίο η Alstom παρουσίασε στο Östersund της Σουηδίας, στις 24 Αυγούστου 2021.

Το Coradia iLint είναι ένα τρένο με κυψέλες καυσίμου υδρογόνου, το οποίο παράγει τη δική του ηλεκτρική ενέργεια εντός του οχήματος, εκπέμποντας μόνο νερό κατά τη λειτουργία του.