Η αμερικανική οικονομία «κόβει στροφές» και όλοι ποντάρουν στην αυξανόμενη δυναμική της

Τα οικονομικά στοιχεία που αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα στις ΗΠΑ, εκτιμάται ότι θα δείξουν επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης κατά το πρώτο τρίμηνο, κυρίως εξαιτίας της απουσίας δυναμικών κινήσεων στα αποθέματα των επιχειρήσεων, ενώ η συνολική εικόνα της αμερικανικής οικονομίας παραμένει δυναμική, όπως δήλωσε χθες, Τετάρτη, στο Reuters ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Οι προκαταρκτικές ανακοινώσεις του υπουργείου Εμπορίου για την πορεία του ΑΕΠ των ΗΠΑ στο πρώτο τρίμηνο, αναμένεται να γίνουν στις 15:30 (ώρα Ελλάδας), ενώ δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ένδειξη ότι η οικονομία ακολουθεί μία κακή κατεύθυνση, δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος.

«Οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να αυξάνουν τα αποθέματά τους, αλλά δεν το κάνουν τόσο γρήγορα, όσο το έκαναν στο προηγούμενο τρίμηνο», παρατήρησε ο αξιωματούχος. «Αν εξετάσετε τους αριθμούς για το ΑΕΠ αύριο (σήμερα) νομίζω ότι είναι πιθανό ότι θα δείτε ότι οι οικονομικές συνθήκες είναι ακόμη πολύ, πολύ δυνατές».

Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters εκτίμησαν την επιβράδυνση της ανάπτυξης σε ετήσιο ποσοστό 1,1% στο πρώτο τρίμηνο του 2022, από 6,9% στο τέταρτο τρίμηνο του 2021.

Το ποσοστό ανάπτυξης θα δηλώνει τη μεγαλύτερη επιβράδυνση της οικονομίας από την εκδήλωση της ύφεσης που προκλήθηκε από την πανδημία COVID-19, αντανακλώντας ένα νέο κύμα περιστατικών μόλυνσης από την COVID-19, αλλά και μία απότομη αύξηση των εισαγωγών, σύμφωνα με οικονομολόγους.

Παρά το γεγονός ότι η ανάπτυξη αναμένεται να έχει επιβραδυνθεί “αρκετά” στο πρώτο τρίμηνο, άλλα στοιχεία προδιαγράφουν μία συνεχιζόμενη δυναμική στην οικονομία, δήλωσε ο αξιωματούχος στο Reuters, επικαλούμενος τους ενισχυμένους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, την κατανάλωση των νοικοκυριών και τις επιχειρηματικές επενδύσεις.

Άλλα δεδομένα, συμπεριλαμβανομένου του ποσοστού ανεργίας στο 3,6%, της συνεχιζόμενης δυναμικής αύξησης των θέσεων εργασίας, αλλά και του επιπέδου των χρεών σε σχέση με τα οικογενειακά εισοδήματα, προσανατολίζουν επίσης προς τη συνέχιση του δυναμισμού της οικονομίας, πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος.

Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία αναμένεται ότι θα έχει μία μικρή επίδραση στα οικονομικά δεδομένα του πρώτου τριμήνου, με δεδομένη την περιορισμένη έκθεση της αμερικανικής οικονομίας στη Ρωσία, παρά το γεγονός ότι οι επιπτώσεις στις τιμές της ενέργειας θα είναι ουσιαστικά σημαντικές, όπως παρατήρησε ο ίδιος αξιωματούχος.

Αμερικανοί αξιωματούχοι παρακολουθούν στενά τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ευρώπη. Η Ευρώπη είναι πολύ περισσότερο εξαρτημένη από τη ρωσική ενέργεια, αντιμετωπίζοντας δραστικές επιβραδύνσεις στην οικονομική ανάπτυξή της ως άμεση συνέπεια του πολέμου, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο.

Ο σχετικός δείκτης για την κατανάλωση και την πορεία των τιμών στις ΗΠΑ για τον Μάρτιο αναμένεται ότι θα δείξει “σημαντική αύξηση” του πληθωρισμού, αλλά οι τιμές του πληθωρισμού, πλην της ενέργειας και των τροφίμων, είναι ενδεχόμενο να καταγράψουν σταθεροποίηση ή ακόμη και μικρή μείωση.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση του Reuters εκτιμούν ότι η αύξηση των τιμών στα είδη προσωπικής κατανάλωσης πλην των τροφίμων και της ενέργειας μειώθηκε, καταγράφοντας ετήσιο ποσοστό αύξησης 5,3% για το μήνα Μάρτιο, έναντι ποσοστού 5,4% τον Φεβρουάριο, οπότε και είχε καταγραφεί το μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης, από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Η εξέλιξη αυτή θα σηματοδοτήσει την πρώτη επιβράδυνση αύξησης των τιμών στα είδη προσωπικής κατανάλωσης σε ετήσια βάση, από τον Οκτώβριο του 2020.