Η επιστροφή στη γεωπολιτική ισχύος στο 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

0
4

Το γεωπολιτικό «πόκερ» που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και αρκετό καιρό, ιδιαίτερα μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, επιβεβαιώνει πως στην περιοχή βρίσκεται σε εξέλιξη ένας νέος «Ψυχρός Πόλεμος» με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την Ευρώπη που εξαρτάται σημαντικά από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Τα σημαντικότερα ζητήματα και προκλήσεις που προκύπτουν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, θα συζητηθούν από κορυφαίες και διακεκριμένες προσωπικότητες στο 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών με τίτλο “New Realities” που θα πραγματοποιηθεί στους Δελφούς, από την Τετάρτη 6 έως και το Σάββατο, 9 Απριλίου, 2022 και το οποίο τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Για την γεωπολιτική ατζέντα της Ευρώπης μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα μιλήσουν ο Νίκος Δένδιας, Υπουργός Εξωτερικών, ο Ivan Korčok, Υπουργός Εξωτερικών της Σλοβακίας, ο Bujar Osmani, Υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας και ο Donika Gërvalla-Schwarz, Υπουργός Εξωτερικών του Κοσσυφοπεδίου.

Στην περιφερειακή και ενεργειακή ασφάλεια θα αναφερθεί ο Kwasi Kwarteng, Υπουργός Επιχειρήσεων, Ενέργειας και Βιομηχανικής Στρατηγικής του Ηνωμένου Βασιλειου, ενώ ο Martin Wolf, αρθρογράφος των Financial Times θα αναλύσει τις οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου για την Ευρώπη.

Στο μέλλον της Ευρώπης μετά τον πόλεμο στην Ουκρανίας θα αναφερθεί ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, ο Vincenzo Amendola, Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ιταλίας και η Karoline Edtstadler, Ομοσπονδιακή Υπουργός για την ΕΕ και το Σύνταγμα της Αυστρίας.

Για το γεωπολιτικό ρόλο της Ευρώπης μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, θα θα συζητήσουν οι Zaki Laïdi, Ανώτερος Σύμβουλος του Ύπατου Εκπροσώπου και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής EEAS/SEAE του Βελγίου και ο Λουκάς Τσούκαλης, Πρόεδρος, Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής & Εξωτερικής Πολιτικής.

Το μέλλον στις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας μετά την εισβολή στην Ουκρανία θα βρεθεί στο επίκεντρο των Johan Borgstam, Πρέσβη της Σουηδίας στην Ελλάδα, του Sergii Shutenko, Πρέσβη της Ουκρανίας στην Ελλάδα, της Eka Tkeshelashvili, μέλος του Nizami Ganjavi International Center, του Wilhelm Molterer, Προέδρου του GLOBSEC, του Θεοχάρη Γρηγοριάδη, Αναπληρωτή Καθηγητή στο, Freie University Berlin και του Δρ. Ronald Meinardus, Senior Research Fellow στο ΕΛΙΑΜΕΠ.

Για το ρόλο του ΝΑΤΟ μετά την εισβολή στην Ουκρανία θα συζητήσουν ο Kolinda Grabar-Kitarovic, Μέλος του Nizami Ganjavi International Center, ο Δρ. Bruno Tertrais, Αναπληρωτής Διευθυντής στο Ίδρυμα Στρατηγικών Ερευνών, ο Kurt Volker, Distinguished Fellow. Πρώην Ειδικός Αντιπρόσωπος των ΗΠΑ και ο Σπήλιος Λιβανός, Επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στο ΝΑΤΟ.