Η Exxon επενδύει 10 δισ. δολάρια στο τεράστιο υπεράκτιο κοίτασμα πετρελαίου της Γουιάνα

0
4

Την απόφασή της να προχωρήσει σε επένδυση ύψους 10 δισ. δολαρίων σε ένα τέταρτο έργο παραγωγής πετρελαίου στα ανοικτά των ακτών της Γουιάνα, στο μεγαλύτερο πετρελαϊκό κοίτασμα της χώρας, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Exxon Mobil Corp.

Η Γουιάνα είναι ένα από τα κορυφαία στοιχήματα της Exxon για τη μελλοντική αύξηση της παραγωγή της, καθώς αναμένει ότι έως το 20027 θα παράγει έως 1,2 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου και φυσικού αερίου ημερησίως, σύμφωνα με το Reuters.

Η Exxon και οι εταίροι της Hess Corp. και CNOOC Ltd Consortium ξεκίνησαν την παραγωγή στη Γουιάνα το 2019 και είναι υπεύθυνες για το σύνολο της παραγωγής της χώρας, καθώς ανακάλυψαν περισσότερα από 10 εκατομμύρια βαρέλια ανακτήσιμου πετρελαίου

Το έργο Yellowtail της Exxon στο μπλοκ Stabroek αναμένεται ότι θα αποφέρει περίπου 250.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα από το 2025. Το έργο των 10 δισ. δολαρίων είναι ένα από τα έως 10 που σχεδιάζουν να υλοποιήσουν οι εταιρείες στη Γουιάνα.

Η επένδυση θα "παρέχει στον κόσμο άλλη μία αξιόπιστη πηγή ενέργειας για την κάλυψη της μελλοντικής ζήτησης και τη διασφάλιση της ασφαλούς ενεργειακής μετάβασης” δήλωσε ο Liam Mallon, πρόεδρος της εξορυκτικής εταιρείας της Exxon.

Η τελική επενδυτική απόφαση ελήφθη μετά την έγκριση του έργου από την κυβέρνηση της Γουιάνα και των ρυθμιστικών αρχών της χώρας την προηγούμενη Παρασκευή.

Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, το έργο θα περιλαμβάνει έξι μονάδες εξόρυξης και έως 26 φρεάτια παραγωγής και 25 φρεάτια έγχυσης.

Σημειώνεται ότι οι τρεις εταιρείες παρήγαγαν στη Γουιάνα πέρυσι 120.000 ισοδύναμα βαρέλια πετρελαίου. Η Exxon κατέχει ηγετικό μερίδιο στην κοινοπραξία, κατέχοντας το 45%,  με την Hess να κατέχει το 30% και την CNOOC το υπόλοιπο 25%.