Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών θεωρεί ότι η έκθεση των τραπεζών σε Ρωσία και Ουκρανία δεν συνιστά, βραχυπρόθεσμα απειλή

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (EBA) θεωρεί ότι τα επίπεδα έκθεσης των ευρωπαϊκών τραπεζών στη Ρωσία και την Ουκρανία «δεν αποτελούν θεμελιώδη απειλή για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα» της Ευρώπης».

Σύμφωνα με μελέτη της που αφορά το τέταρτο τρίμηνο του 2021, η έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών στη Ρωσία και την Ουκρανία είναι περιορισμένη σε λίγες χώρες και σε μικρό αριθμό τραπεζών.

Μακροπρόθεσμα ωστόσο εκτιμά ότι υπάρχουν «ανησυχίες σχετικά με τις έμμεσες, δευτερογενείς συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία που ενδέχεται να επηρεάσουν τον τραπεζικό τομέα.

Ειδικότερα το τέταρτο τρίμηνο του 2021 οι ευρωπαϊκές τράπεζες ανέφεραν ανοίγματα 76 δισ. ευρώ για τη Ρωσία και 11 δισ. ευρώ για την Ουκρανία, σύμφωνα με την EBA.

Όπως αναφέρεται, η γαλλική Societe Generale είναι μακράν η πιο εκτεθειμένη γαλλική τράπεζα, μέσω της θυγατρικής της Rosbank. Ο γαλλικός όμιλος ανέφερε στις αρχές Μαρτίου ότι ήταν εκτεθειμένος στη Ρωσία με ποσό ύψους 18,6 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των 15,4 δισ. μόνο για τη Rosbank.

Αναφέρεται επίσης ότι σχετικώς εκτεθειμένοι είναι ακόμη ο αυστριακός τραπεζικός όμιλος Raiffeisen και η ιταλική UniCredit.

Μακροπρόθεσμα ωστόσο εκτιμά ότι υπάρχουν «ανησυχίες σχετικά με τις λεγόμενες δευτερογενείς συνέπειες, επισημαίνοντας ότι οι τράπεζες «θα επηρεαστούν από την ασθενέστερη οικονομική ανάπτυξη», η οποία θα μπορούσε, για παράδειγμα, να μειώσει τις αιτήσεις δανείων.

Τονίζονται επίσης η υψηλή αστάθεια των αγορών, οι συνέπειες των διαταραχών στις αλυσίδες εφοδιασμού και αυτές που συνδέονται με κυβερνοεπιθέσεις.

H Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών είναι ανεξάρτητη αρχή της ΕΕ με έδρα στη Γαλλία, επιφορτισμένη με το έργο της εξασφάλισης αποτελεσματικού και συνεκτικού επιπέδου προληπτικής ρύθμισης και εποπτείας στο σύνολο του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα.