ΗΠΑ: Σε υψηλό 3ετίας οι αποδόσεις του 10ετούς ομολόγου

0
2

Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών και πλέον ετών, εκτινάχθηκε τη Δευτέρα η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου αναφοράς, καθώς οι traders εξακολουθούν να ανησυχούν για τον αυξανόμενο πληθωρισμό.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αυξήθηκε στο 2,87%, στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2018.

Η απόδοση του 30ετούς ομολόγου του Δημοσίου εκτινάχθηκε περισσότερο από 1 μονάδα βάσης στο 2,935%.

Οι επενδυτές συνεχίζουν να αξιολογούν τις πληθωριστικές πιέσεις.
Ο πληθωρισμός του Μαρτίου

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ τον Μάρτιο, εκτοξεύτηκε στα υψηλότερα επίπεδα από τις πρώτες ημέρες της διακυβέρνησης Ρέιγκαν, και διαμορφώθηκε στο 8,5% ελαφρώς πάνω από τη εκτίμηση των αναλυτών για ποσοστό 8,4%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την περασμένη Τρίτη, ο ΔΤΚ εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας, αυξήθηκε σε ετήσια βάση κατά 6,5%, σύμφωνα με τις προσδοκίες.

Πρόκειται για τα υψηλότερα ποσοστά από τον Δεκέμβριο του 1981.

Παρά τις αυξήσεις, οι αγορές αντέδρασαν θετικά στην έκθεση. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στο χρηματιστήριο αυξήθηκαν και οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων μειώθηκαν.

«Τα καλά νέα στην έκθεση του Μαρτίου ήταν ότι οι βασικές πιέσεις στις τιμές φαίνεται τελικά να μετριάζονται», έγραψε ο Άντριου Χάντερ, ανώτερος οικονομολόγος των ΗΠΑ στην Capital Economics.

Ο Χάντερ είπε ότι πιστεύει ότι η αύξηση του Μαρτίου θα σηματοδοτήσει «την κορύφωση» του πληθωρισμού καθώς οι συγκρίσεις σε ετήσια βάση οδηγούν τους αριθμούς χαμηλότερα και οι τιμές της ενέργειας υποχωρούν.

Πηγή: ΟΤ