Καναδάς: Σε ιστορικό χαμηλό η ανεργία τον Μάρτιο

0
2

Ο Καναδάς, μια χώρα περίπου 38 εκατομμυρίων κατοίκων, είναι στα πρόθυρα ενός «κύματος» συνταξιοδοτήσεων, με φόντο την έλλειψη εργατικού δυναμικού αλλά και το ιστορικά χαμηλό ποσοστό ανεργίας.

«Ο Καναδάς είναι αντιμέτωπος με ρεκόρ συνταξιοδοτήσεων, καθώς το εργατικό δυναμικό του γερνάει: ο αριθμός των ανθρώπων ηλικίας 65 ετών και άνω αυξήθηκε έξι φορές γρηγορότερα σε σύγκριση με εκείνον των παιδιών ηλικίας 0-14 ετών», ανέφερε η Στατιστική Υπηρεσία της χώρας σε ανακοίνωσή της. «Ποτέ στο παρελθόν δεν ήταν τόσο υψηλός ο αριθμός των ανθρώπων σε ηλικία συνταξιοδότησης», πρόσθεσε.

Στο σύνολο του ενεργού πληθυσμού, οι πολίτες ηλικίας 55-64 ετών αποτελούν το 21,8%, δηλαδή πάνω από 1 στους 5 πλησιάζει στη σύνταξη και αυτός είναι ένας λόγος για την έλλειψη εργατικού δυναμικού που παρατηρείται σε όλη τη χώρα.

Τους τελευταίους μήνες το ποσοστό ανεργίας μειώνεται διαρκώς και τον Μάρτιο έπεσε στο ιστορικό χαμηλό του 5,3%.

Οι Καναδοί άνω των 65 ετών φτάνουν τα 7 εκατομμύρια (19% σήμερα, από 16,9% το 2016) και παραμένουν «για μεγαλύτερο διάστημα σε καλή κατάσταση υγείας και ενεργοί. Μέχρι το 2046 προβλέπεται ότι θα τριπλασιαστεί ο αριθμός των κατοίκων που θα είναι άνω των 85 ετών.

Η δημογραφική γήρανση εξηγείται από τη μείωση των γεννήσεων μετά το 2016 αλλά και το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής.

«Η γονιμότητα έφτασε σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο το 2020, στα 1,4 παιδιά ανά γυναίκα. Εάν συνεχιστεί αυτή η μείωση τα επόμενα χρόνια, η δημογραφική γήρανση μπορεί να είναι οξύτερη απ’ όσο προβλέπεται σήμερα», σημείωσε ο Λοράν Μαρτέλ, στέλεχος της Στατιστικής Υπηρεσίας, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Η μετανάστευση «ανανεώνει τον πληθυσμό του Καναδά» όμως δεν αρκεί για να ανατραπεί αυτή η τάση, εκτιμά η υπηρεσία.

Να σημειωθεί πάντως ότι ο καναδικός πληθυσμός είναι «ακόμη» από τους «νεότερους» των χωρών της Ομάδας των 7 (G7), πίσω από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία.