Κίνδυνοι από το λαθρεμπόριο τσίπουρου και κρασιού

Περίπου 4.426 λίτρα προϊόντος που έμοιαζε με χύμα τσίπουρο σε πλαστικές φιάλες κατασχέθηκαν από το ΣΔΟΕ Μακεδονίας μετά από έλεγχο που διενήργησε. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια του 2021, στο Τελωνείο Καστοριάς μόνο σε μία περίπτωση κατασχέθηκαν συνολικά 5.989 λίτρα προϊόντος σαν χύμα τσίπουρο (αφορούσε προϊόν απόσταξης διήμερων αποσταγματοποιών), ενώ πριν λίγες ημέρες στον Συνοριακό Σταθμό του Προμαχώνα συνελήφθη άντρας που μετέφερε 172 λίτρα λαθραία αλκοολούχα ποτά (κρασί και δήθεν τσίπουρο) από τη Βουλγαρία..

Τα παραπάνω γεγονότα παραθέτει ο Σύνδεσμος Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων και Αλκοολούχων Ποτών (ΣΕΑΟΠ), σημειώνοντας ότι η αγορά αλκοολούχων ποτών και αποσταγμάτων εξακολουθεί να προσελκύει λαθρεμπόρους καθώς τα υψηλά επίπεδα φορολόγησης στη χώρα μας δίνουν «χώρο και κίνητρο στο παράνομο εμπόριο και τη φοροδιαφυγή».

Την ίδια στιγμή, όπως επισημαίνεται, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων συνεχίζει την υλοποίηση του στρατηγικού σχεδιασμού της για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου προϊόντων, πραγματοποιώντας εκτεταμένους και στοχευμένους ελέγχους σε ολόκληρη τη χώρα με αξιόλογα αποτελέσματα κάθε έτος. «Δυστυχώς όμως το λαθρεμπόριο αλκοολούχων ποτών και αποσταγμάτων παρά τις ενέργειες των αρμόδιων αρχών συνεχίζει να υφίσταται, προειδοποιεί ο ΣΕΑΟΠ.

Ο ΣΕΑΟΠ υποστηρίζει και κοινοποιεί δράσεις που αποσκοπούν στη μείωση του λαθρεμπορίου προϊόντων που υπόκεινται σε Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης. Τα συγκεκριμένα προϊόντα εκτός του ότι δημιουργούν πλήγμα στην ελληνική οικονομία, μιας και το κράτος χάνει έσοδα, αποτελούν και κίνδυνο για την υγεία του καταναλωτή καθώς είναι αγνώστου προέλευσης και δεν υπόκεινται στους απαραίτητους ελέγχους ποιότητας.

«Η ασφάλεια των καταναλωτών αποτελεί προτεραιότητα για τον ΣΕΑΟΠ, γι’ αυτό καλούμε τους καταναλωτές να προτιμούν τα εμφιαλωμένα αποστάγματα.

Οι παραγωγοί εμφιαλωμένων ποτών και αποσταγμάτων παράγουν παραδοσιακά προϊόντα με αγάπη και μεράκι για τα οποία καταβάλλουν τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, υπόκεινται σε ενδελεχείς ελέγχους ποιότητας καθ’ όλη τη διαδικασία παραγωγής και διάθεσής τους και μπορούν να εγγυηθούν για την ποιότητά τους», τονίζει ο ΣΕΑΟΠ σε σχετική ανακοίνωσή του.

Άλλωστε το κάθε εμφιαλωμένο προϊόν έχει όνομα και «ταυτότητα». Ανοίγοντας το πώμα ασφαλείας από κάθε ένα εμφιαλωμένο μπουκάλι αποστάγματος ο καταναλωτής ήδη γνωρίζει ότι το περιεχόμενο προστατεύεται, έχει ελεγχθεί, γνωρίζει τον αποσταγματοποιό και είναι ασφαλές για να το απολαύσει υπεύθυνα.