«Κόβουν στροφές» οι ρωσικές αντλίες πετρελαίου

0
4

Σημαντική μείωση που μπορεί να φτάσει έως και το 17% αναμένεται να καταγράψει φέτος η παραγωγή πετρελαίου στη Ρωσία, κυρίως εξαιτίας των κυρώσεων που έχει επιβάλει η Δύση, όπως αναφέρει έγγραφο του υπουργείου Οικονομίας της χώρας, που αποκαλύπτει το Reuters.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες απαγόρευσαν τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, ενώ οι δυτικές κυρώσεις κατά των ρωσικών τραπεζών και πλοίων είχαν πλήξει σημαντικά το εμπόριο πετρελαίου, μια από τις βασικές πηγές εσόδων της Μόσχας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει επίσης την πλήρη απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου.

Το ποσοστό μείωσης, αν επιβεβαιωθεί, θα  είναι το υψηλότερο  από τη δεκαετία του 1990, όταν η ρωσική βιομηχανία πετρελαίου υπέφερε από ανεπαρκείς επενδύσεις.

Η ρωσική παραγωγή πετρελαίου άρχισε να μειώνεται τον Μάρτιο και υποχώρησε κατά περίπου 7,5% μέχρι τα μέσα Απριλίου.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας δήλωσε ότι ο αντίκτυπος των κυρώσεων και η αποστροφή των αγοραστών για το ρωσικό πετρέλαιο θα τεθούν πλήρως σε ισχύ από τον Μάιο και μετά.

Σύμφωνα με το έγγραφο, η ρωσική παραγωγή πετρελαίου μπορεί να μειωθεί μεταξύ 433,8 και 475,3 εκατομμυρίων τόνων (μεταξύ 8,68 και 9,5 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα) το 2022 από 524 εκατομμύρια τόνους το 2021.

Αυτό θα ήταν το χαμηλότερο από το 2003, όταν η ρωσική παραγωγή πετρελαίου ήταν 421 εκατομμύρια τόνοι.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε την κυβέρνηση να σφυρηλατήσει στενότερους ενεργειακούς δεσμούς με την Ασία και να διαφοροποιήσει τον ενεργειακό εφοδιασμό μακριά από την Ευρώπη.

Οι εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου αναμένεται επίσης να μειωθούν φέτος, σύμφωνα με το έγγραφο.

Οι εξαγωγές πετρελαίου φαίνεται να μειώνονται μεταξύ 213,3 και 228,3 εκατομμυρίων τόνων (4,27 εκατομμύρια σε 4,57 εκατομμύρια bpd) από 231 εκατομμύρια τόνους το 2021.