Ξεκινούν και πάλι οι έρευνες φυσικού αερίου σε Κρήτη και Ιόνιο

Ξεκινούν εκ νέου οι έρευνες για το φυσικό αέριο σε Κρήτη και Ιόνιο, σύμφωνα με ανακοινώσεις που αναμενεται να κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο τέλος της εβδομάδας.

Ο πρωθυπουργός, μάλιστα, την Πέμπτη πρόκεται να συναντηθεί στην Αθήνα με την Επίτροπο Ενέργειας Κάντρι Σίμσον.

Γιατί επισπεύδονται οι έρευνες σε Κρήτη και Ιόνιο

Έχει καταστεί σαφές ότι η Ελλάδα, όπως και οι υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε., προσπαθεί να ξεκινήσει τις διαδικασίες και να βρει τρόπους προκειμένου να απεξαρτηθεί μακροπρόθεσμα από το ρωσικό φυσικό αέριο, στόχος που περνά μέσα από την αύξηση των εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG, την ενίσχυση των ΑΠΕ, την εξοικονόμηση ενέργειας και την αξιοποίηση άλλων εναλλακτικών καυσίμων όπως τα βιοαέρια και το υδρογόνο.

Αυτές οι έρευνες καλλιεργούν την περίπτωση να καταστεί η Ελλάδα ενεργειακός κόμβος για την Ευρωπαϊκή Ένωση και να θεωρηθεί ως πιθανός παραγωγός φυσικού αερίου.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του διαχειριστή του συστήματος φυσικού αερίου, οι εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία αντιπροσωπεύουν περίπου το 50% της συνολικής ζήτησης του καυσίμου στη χώρα μας.

Συνάντηση Μητσοτάκη – Σίμσον

Στην συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Επίτροπο Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον, την Πέμπτη στο Μέγαρο Μαξίμου, θα τεθούν επι τάπητος θέματα όπως το πλαφόν στην χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, αλλά και η αποσύνδεση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος από το φυσικό αέριο. Θέματα τα οποία απασχόλησαν και στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, και τα οποία θα παρουσιάσει η Επιτροπή και στην επόμενη συνάντηση των ευρωπαίων εταίρων.