Με πρωτοφανή ρυθμό αυξάνεται το κόστος παραγωγής στη Γερμανία

Με τον ταχύτερο ρυθμό εδώ και 73 χρόνια, αφότου δηλαδή ξεκίνησε η καταγραφή του, αυξήθηκε ο δείκτης τιμών παραγωγού στη Γερμανία τον Μάρτιο, λόγω της εκτίναξης του ενεργειακού κόστους μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με την ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία της χώρας, οι τιμές παραγωγού εκτοξεύτηκαν κατά 30,9% σε ετήσια βάση, ήτοι υψηλότερα κι από τις ήδη δυσμενείς προβλέψεις των αναλυτών που φοβόντουσαν αύξηση κατά 28,2%. Πρόκειται ουσιαστικά για το υψηλότερο ποσοστό από το 1949!

Το αυξημένο κόστος συνιστά εύλογη πρόκληση για τη γερμανική αγορά σε ένα διάστημα που πιέζεται ήδη από το ντόμινο των οικονομικών συνεπειών που προκαλεί ο πόλεμος. Είναι δε, δεδομένο πως η συνεχής αύξηση τόσο των τιμών παραγωγού όσο και των τιμών καταναλωτή δημιουργεί ένα ασφυκτικό κλίμα τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα νοικοκυριά.

Για το Μάρτιο ο τιμάριθμος αυξήθηκε επίσης στο 7,3%, που είναι το υψηλότερο ποσοστό για το δείκτη από την εποχή της ενοποίησης των δύο Γερμανιών και το υψηλότερο από το 1981 για την πάλαι ποτέ δυτική Γερμανία, ήτοι από την εποχή της έκρηξης των πετρελαϊκών τιμών λόγω του πρώτου πολέμου στον Περσικό Κόλπο ανάμεσα στο Ιράν και το Ιράκ.

Καθοριστικός παράγοντας για την ανοδική πορεία του δείκτη είναι φυσικά η εκτόξευση του ενεργειακού κόστους. Οι ενεργειακές τιμές το Μάρτιο ήταν περίπου κατά 84% υψηλότερες σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ενώ ειδικά οι τιμές του φυσικού αερίου ήταν υψηλότερες σε ποσοστό 145%.

Αξιοσημείωτο είναι και το άλμα στις τιμές των λιπασμάτων κατά 87%, καθώς η Ρωσία είναι η κυριότερη εξαγωγική χώρα, ενώ πολύ μεγάλη αύξηση παρουσίασαν και έτερα βασικά commodities, από την ξυλεία μέχρι τα σιτηρά.

Η κατάσταση αυτή προκαλεί εύλογο προβληματισμό στη γερμανική κυβέρνηση που βλέποντας την εικόνα αυτή αντιστέκεται και στη διεύρυνση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας στον ενεργειακό τομέα. Μάλιστα, προσανατολίζεται στη δρομολόγηση συμπληρωματικού προϋπολογισμού για να «κλείσει» τρύπες που έχουν δημιουργηθεί και την περαιτέρω στήριξη της αγοράς.

Την Τρίτη, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στη νέα εξαμηνιαία έκθεση του, προχώρησε σε σημαντική επί τα χείρω αναθεώρηση των εκτιμήσεων του για την παγκόσμια οικονομία και το ίδιο έπραξε και ειδικά για τη γερμανική οικονομία.

Συγκεκριμένα για τη Γερμανία προέβλεψε πως οι ρυθμοί ανάπτυξης φέτος θα διαμορφωθούν στο 2,7%, ήτοι 1,7 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από την προηγούμενη πρόβλεψη του, ακριβώς λόγω των συνεπειών του πολέμου στην Ουκρανία.