Μεξικό: Πρώτο βήμα για την εθνικοποίηση του λιθίου

0
3

Το Μεξικό έκανε το πρώτο βήμα προς την εθνικοποίηση των κοιτασμάτων λιθίου της χώρας, μετάλλου απαραίτητου για την κατασκευή ηλεκτρικών μπαταριών, που αναμένεται να αντικαταστήσουν προοδευτικά τους κινητήρες εσωτερικής καύσης των αυτοκινήτων, στο πλαίσιο της προσπάθειας αποτροπής της κλιματικής αλλαγής.

Το λίθιο αποτελεί μέρος της κληρονομιάς του Μεξικού, κάτι που αποκλείει κάθε νέα παραχώρηση άδειας εκμετάλλευσης σε ιδιωτικές εταιρείες, σύμφωνα με τη μεταρρύθμιση του νόμου για τα ορυχεία και τα μεταλλεία που υιοθετήθηκε από τους βουλευτές της πλειοψηφούσας παράταξης του αριστερού προέδρου Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ.

Το Μεξικό διαθέτει μεγάλα κοιτάσματα λιθίου, ειδικά στην πολιτεία Σονόρα (βόρεια), σημείωνε το 2019 ο εξειδικευμένος ιστότοπος Mining Technology. Τα έργα βρίσκονται ως αυτό το στάδιο στη φάση της εξερεύνησης.

Προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν παραχωρήσει οκτώ άδειες εκμετάλλευσης, που θα παραμείνουν σε ισχύ.

Μετά την έγκρισή του από 298 βουλευτές –από τους συνολικά 500–, το νομοσχέδιο μένει να ψηφιστεί από τη Γερουσία, όπου πάντως το κυβερνών κόμμα MORENA διαθέτει επίσης πλειοψηφία.

Αφού κατατέθηκε την προηγουμένη στη Βουλή, ο νόμος υιοθετήθηκε έπειτα από μια ημέρα διαλόγου, μετά την απόρριψη προχθές Κυριακή της πρότασης αναθεώρησης του Συντάγματος για την ενίσχυση του ρόλου του δημοσίου στην αγορά ηλεκτρισμού.

Το νομοσχέδιο για το λίθιο εγκρίθηκε με απλή πλειοψηφία. Για την αναθεώρηση του Συντάγματος απαιτείτο απόλυτη πλειοψηφία δύο τρίτων, που δεν έχει το κόμμα του προέδρου στη Βουλή.

Η Ουάσινγκτον εναντιωνόταν στην αναθεώρηση του Συντάγματος, βλέποντας ρίσκα για το περιβάλλον και επενδύσεις δισεκατομμυρίων που έχουν κάνει αμερικανικές εταιρείες στο Μεξικό και προειδοποιώντας πως θα πυροδοτούσε «ατελείωτες προσφυγές στη δικαιοσύνη» δυνάμει της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου ΗΠΑ-Μεξικού-Καναδά.

Ο πρόεδρος Λόπες Ομπραδόρ χαρακτήρισε «προδοσία» τη στάση των τριών παρατάξεων της αντιπολίτευσης, οι βουλευτές των οποίων καταψήφισαν την αναθεώρηση του θεμελιώδους νόμου.