«Μικρή ανάσα» στην αγορά πετρελαίου από τα lockdowns στην Κίνα

0
2

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) αναθεώρησε σήμερα ελαφρά προς τα κάτω την πρόβλεψη για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου λόγω των lockdowns στην Κίνα, και προσπάθησε να είναι καθησυχαστικός για την ισορροπία στην αγορά παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Τα νέα περιοριστικά μέτρα του lockdown λόγω των κρουσμάτων της Covid στην Κίνα οδήγησαν σε πτωτική αναθεώρηση των εκτιμήσεών μας σε ό,τι αφορά την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου το δεύτερο τρίμηνο του 2022 και για το σύνολο του έτους», ανέφερε ο ΙΕΑ στη μηνιαία του έκθεση.

Ο ΙΕΑ σημείωσε ότι η εκτίμησή του για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου αναθεωρείται προς κάτω κατά 260.000 βαρέλια την ημέρα συγκριτικά με την προηγούμενη μηνιαία έκθεση και αναμένεται τώρα στα 99,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2022, αυξημένη κατά 1,9 εκατ. βαρέλια/ημέρα σε σχέση με το 2021.

Σε ό,τι αφορά τη Ρωσία, η παραγωγή της αναμένεται να μειωθεί κατά μέσο όρο κατά 1,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα τον Απρίλιο, στη συνέχεια κατά περίπου 3 εκατ. βαρέλια την ημέρα τον Μάιο λόγω των διεθνών κυρώσεων, σύμφωνα με τον ΙΕΑ.

«Ενώ ορισμένοι αγοραστές, κυρίως στην Ασία, αυξάνουν τις αγορές τους σε ρωσικά βαρέλια σε τιμές πολύ μειωμένες, οι παραδοσιακοί πελάτες μειώνουν» τις αγορές τους, σύμφωνα με την έκθεση.

Ωστόσο, «παρά τις αναταράξεις στη Ρωσία», ο ΙΕΑ εκτιμά ότι η «αναμενόμενη μείωση της ζήτησης, οι τακτικές αυξήσεις της παραγωγής από την πλευρά των μελών της συμμαχίας ΟΠΕΚ+ καθώς και των ΗΠΑ και άλλων χωρών που δεν είναι μέλη του ΟΠΕΚ+, και το γεγονός ότι οι χώρες μέλη του ΙΕΑ θα αντλήσουν σημαντικές ποσότητες από τα αποθέματά τους, αναμένεται να αποτρέψουν τη δημιουργία ενός σημαντικού ελλείμματος» και «αναμένεται να πετύχουν στην εξισορρόπηση της αγοράς».