Ο Εμ. Μακρόν «βάζει στο κάδρο» των Ευρωπαϊκών κυρώσεων το ρωσικό πετρέλαιο και τον άνθρακα

0
4

Πιο σαφής εμφανίζεται για την ώρα ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος προέταξε την απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου και άνθρακα.

«Υπάρχουν πολύ σαφείς ενδείξεις για εγκλήματα πολέμου», είπε ο μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ραδιόφωνο France Inter τη Δευτέρα, προσθέτοντας πως «αυτό που συνέβη στην Μπούχα απαιτεί έναν νέο γύρο κυρώσεων και πολύ σαφή μέτρα, επομένως θα συντονιστούμε με τους ευρωπαίους εταίρους μας, ειδικά με τη Γερμανία».

Ακόμη πιο συγκεκριμένα, είπε: «νομίζω ότι στο πετρέλαιο και στον άνθρακα πρέπει να είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε. Πρέπει οπωσδήποτε να προχωρήσουμε στις κυρώσεις. Δεν μπορούμε να το δεχτούμε αυτό».

Ωστόσο, ο γάλλος πρόεδρος δεν μίλησε για απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου, το οποίο παραμένει μια κρίσιμη πηγή καυσίμου για τη Γερμανία, την Ιταλία και χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Η Ευρώπη έχει αφήσει μέχρι τώρα εκτός των κυρώσεων τις εισαγωγές φυσικού αερίου, πετρελαίου και άνθρακα από τις οποίες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό αρκετές χώρες-μέλη της ένωσης.

Η Ρωσία εξάγει περίπου 8 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου, συμπυκνωμάτων και διυλισμένων προϊόντων την ημέρα, εκ των οποίων τα 4,5 εκατομμύρια βαρέλια κατευθύνονται στην Ευρώπη.

Περίπου 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα φτάνει μέσω του αγωγού Druzhba, κυρίως σε μεσογειακά διυλιστήρια στην Ανατολική Ευρώπη.

Επίσης, η Ρωσία είναι επίσης μεγάλος προμηθευτής θερμικού άνθρακα στην ΕΕ, αντιπροσωπεύοντας το 70% ή 36 εκατομμύρια τόνους, των εισαγωγών του μπλοκ πέρυσι, σύμφωνα με τη Eurostat.