Οι ηλεκτρικές συσκευές που καταναλώνουν ρεύμα και όταν είναι σβηστές – Ποιοι είναι οι «ύπουλοι καταναλωτές»

0
3

Βγάλτε από την πρίζα κάθε ηλεκτρική συσκευή που δεν λειτουργεί γιατί όσο παραμένει συνδεδεμένη, ακόμη και σβηστή, εξακολουθεί να καταναλώνει ενέργεια, με αποτέλεσμα το… ρολόι να γράφει και όταν κοιμάστε ή απουσιάζετε. Το ποσό που πληρώνει κάθε χρόνο ένας μέσος καταναλωτής κάθε άλλο παρά αμελητέο είναι.

Σύμφωνα με το BBC, αυτό το ποσό ισούται με 147 λίρες ή 173 ευρώ για κάθε νοικοκυριό ετησίως ή αλλιώς με το αντίτιμο δύο μηνιαίων λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, χωρίς βέβαια τις «λοιπές χρεώσεις».

Λάπτοπ, τηλεοράσεις, ραδιόφωνα, φορτιστές, φούρνοι μικροκυμάτων κ.ο.κ., συνιστούν τους ύπουλους καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος, την παρουσία των οποίων αντιλαμβανόμαστε μόνο στο τέλος κάθε μήνα, όταν έρχεται ο λογαριασμός.

Μπορεί να είναι άβολο κάθε φορά που κλείνεις την τηλεόραση να την «βγάζεις» κι από την πρίζα, αλλά αυτό μπορεί να σου εξοικονομήσει έως και 29 ευρώ ετησίως, όπως αναφέρεται στην έρευνα της British Gas. Το ίδιο ισχύει και με έναν αποκωδικοποιητή συνδρομητικής τηλεόρασης (όφελος 27,3 ευρώ ετησίως).

Και πάει λέγοντας:

-    Κονσόλες παιχνιδιών 15 ευρώ
-    Ηλεκτρονικοί υπολογιστές 13,2 ευρώ
-    Φούρνος μικροκυμάτων 19,7 ευρώ
-    Πλυντήριο πιάτων 5,5 ευρώ
-    Εκτυπωτής 4,5 ευρώ
-    Φορτιστής κινητού 1,48 ευρώ
-    Φωτάκι νυκτός
-    Κάθε συσκευή με φωτάκι κατάστασης αναμονής πριν την ενεργοποίηση.