Οι περισσότεροι Γάλλοι αντιτίθενται στην πρόταση του Μακρόν για αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης

Η μεγάλη πλειονότητα των Γάλλων αντιτίθεται στην αύξηση του νόμιμου ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, όπως προκύπτει από μια δημοσκόπηση, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα Les Echos, κάτι το οποίο πιθανόν να δημιουργήσει πρόβλημα στον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος έχει καταστήσει βασική πρόταση του προγράμματός του το συγκεκριμένο ζήτημα στην προσπάθειά του να επανεκλεγεί αυτό τον μήνα.

Ο Μακρόν έχει προτείνει την αύξηση του νομίμου ορίου ηλικίας, από το οποίο μπορεί κάποιος να λάβει πλήρη σύνταξη, στα 65 από τα 62 χρόνια που είναι σήμερα.

Η ακροδεξιά υποψήφια Μαρίν Λεπέν έχει πει ότι θα μειώσει το όριο ηλικίας στα 60 έτη για κάποιους εργαζόμενους και ο αριστερός Μελανσόν για όλους. Η συντηρητική Βαλερί Πεκρές και ο έτερος ακροδεξιός Ερίκ Ζεμούρ, που δημοσκοπικά βρίσκονται χαμηλότερα, έχουν επίσης δηλώσει πως θα αυξήσουν το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης.

Ο Μακρόν εδώ και καιρό εμφανίζεται στις δημοσκοπήσεις να επανεκλέγεται με ασφάλεια, αλλά η ώθηση που του είχαν δώσει οι διπλωματικές του ενέργειες στον πόλεμο στην Ουκρανία υποχωρεί και η ψαλίδα φαίνεται να κλείνει για την Λεπέν.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, η οποία διενεργήθηκε από την Δευτέρα ως την Τετάρτη, το 70% των ερωτηθέντων αντιτίθεται στην αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, ενώ οι μισοί από αυτούς είναι "σφόδρα αντίθετοι".

Αντίθετα, η δημοσκόπηση του Elabe, στην οποία συμμετείχαν 1.531 άνθρωποι και η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό της γαλλικής εφημερίδας Les Echos, του ραδιοφωνικού σταθμού Radio Classique και του ινστιτούτου Montaigne, διαπίστωσε ότι το 63% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της αύξησης των φόρων για τα πλουσιότερα νοικοκυριά ώστε να υποστηριχθεί το σύστημα συνταξιοδότησης.

Όταν ο Μακρόν ξεκίνησε αργοπορημένα την προεκλογική του εκστρατεία, δεσμεύτηκε να αυξήσει το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, να μειώσει τους φόρους και να χαλαρώσει περαιτέρω τους κανόνες στην αγορά εργασίας, επιδιώκοντας να λάβει εντολή για να μπορέσει να πιέσει για μεταρρυθμίσεις φιλικές προς τις επιχειρήσεις.

Το ότι ο Μακρόν τονίζει τα φιλικά προς τις επιχειρήσεις διαπιστευτήριά του ενέχει και κινδύνους, καθώς τα νοικοκυριά νιώθουν την πίεση από τις ανατιμήσεις, αλλά ο γάλλος πρόεδρος έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να φέρει σε πέρας την αναζωογόνηση της οικονομίας.

Αν και, όπως προβλέπουν οι δημοσκοπήσεις, ο Μακρόν θα εξασφαλίσει και δεύτερη προεδρική θητεία, το ζήτημα της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού, το οποίο απασχόλησε την πρώτη θητεία του, θα μπορούσε να προκαλέσει πρόβλημα δεδομένης της ευρείας αντίθεσης σε αυτή.