Πολωνικά ΜΜΕ: Η Ρωσία διέκοψε την παροχή φυσικού αερίου στην Πολωνία

0
4

Για σημαντική μείωση και ακολούθως αναστολή της προμήθειας φυσικού αερίου από τη Μόσχα στη Βαρσοβία κάνει λόγο ο πολωνικός ενημερωτικός ιστότοπος Onet.pl, επικαλούμενος κυβερνητικές και επιχειρηματικές πηγές.

Η Πολωνία συμπεριλαμβάνεται στα κράτη-μέλη της ΕΕ που δεν συμφώνησαν με την απαίτηση του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, για πληρωμή των ποσοτήτων αερίου που προμηθεύονται από την Gazprom σε ρούβλια.

Σημειώνεται ότι ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός βρέθηκε, μαζί με άλλες 49 φυσικές και νομικές οντότητες, στο επίκεντρο πακέτου κυρώσεων που υιοθέτησε η Βαρσοβία.

Όπως μετέδωσε νωρίτερα το Reuters, η Πολωνία ψήφισε αυτόν τον μήνα νόμο που της επιτρέπει να παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία των ρωσικών οντοτήτων και να απαγορεύσει τις εισαγωγές άνθρακα από τη Ρωσία.

Το πακέτο μέτρων προστίθεται στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από κοινού από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εκτός από την Gazprom, οι κυρώσεις συμπεριλαμβάνουν τη βιομηχανία χημικών και λιπασμάτων Akron, καθώς και τις εταιρείες εμπορίας άνθρακα SUEK Polska και KTK Polska. Η Gazprom έχει μειοψηφικό μερίδιο στην EuRoPol Gaz, μια οντότητα που κατέχει το πολωνικό τμήμα του αγωγού Yamal που μεταφέρει ρωσικό αέριο στην Ευρώπη.

Όσον αφορά τους Ρώσους ολιγάρχες, στη λίστα βρίσκεται ο δισεκατομμυριούχος Μιχαήλ Φρίντμαν, συνιδρυτής και βασικός μέτοχος της Alfa Bank. Ακόμα, ο μεγιστάνας της βιομηχανίας παραγωγής αλουμινίου, Όλεγκ Ντεριπάσκα αλλά και ο Ευγκένι Κασπέρσκι, ιδρυτής της ομώνυμης ρωσικής εταιρείας κυβερνοασφάλειας.

Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και, για τα άτομα που κατονομάζονται, απαγόρευση εισόδου στην Πολωνία.