Σε μεγάλη οικονομική αβεβαιότητα η Ιταλία – Μονόδρομος το πλαφόν στο φυσικό αέριο

0
2

Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Ντανιέλε Φράνκο, μιλώντας στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, δήλωσε ότι «το οικονομικό πλαίσιο της Ιταλίας χαρακτηρίζεται από μεγάλη αβεβαιότητα» και ότι «υπάρχουν μεγάλοι κίνδυνοι».

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «αν η τιμή του φυσικού αερίου διπλασιαστεί, η οικονομική ανάπτυξη της Ιταλίας, φέτος, δεν θα ξεπεράσει το 2,1%», ενώ «σε περίπτωση που υπάρξουν προγραμματισμένες μειώσεις στην παροχή αερίου σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, το ΑΕΠ της Ιταλίας θα αυξηθεί κατά 0,6%».

«Πρόκειται για ενδεικτικές προβλέψεις, οι οποίες όμως μας δείχνουν ότι πρέπει να δράσουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται για να βρεθούν εναλλακτικοί προμηθευτές και να επιταχυνθεί η όλη διαδικασία που αφορά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», πρόσθεσε ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών. Παράλληλα ο Ντανιέλε Φράνκο υπογράμμισε ότι «μια δυνατότητα για να αντιμετωπιστεί ο ιδιαίτερα ανησυχητικός πληθωρισμός, είναι να ορισθεί μια προκαθορισμένη τιμή, ένα όριο στην τιμή του φυσικού αερίου».

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι « ο Ιταλός υπουργός Οικολογικής Μετάβασης Ρομπέρτο Τσινγκολάνι εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση και ότι η Ιταλία καταβάλλει προσπάθειες στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Ο υπεύθυνος του ιταλικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε πως, σε ό,τι αφορά την εξόρυξη φυσικού αερίου στην Ιταλία, αποφασίσθηκε ότι θα πρέπει να πωλείται σε τιμή που να λαμβάνει υπόψη το συνολικό κόστος παραγωγής».

Αναφερόμενος, τέλος, στις σχεδιαζόμενες αλλαγές των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας, ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών δήλωσε:

«Πρέπει να προβληματιστούμε και να καταλάβουμε αν οι κανόνες ανταποκρίνονται ακριβώς στα όσα οι οικονομικές πολιτικές των χωρών μελών θα πρέπει να κάνουν», λαμβάνοντας υπόψη «τις νέες προκλήσεις, την πανδημία, την οικολογική μετάβαση και – ως πιο πρόσφατο στοιχείο- τη νέα κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα που δημιουργήθηκε με την ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας».