Σε πτωτική τροχιά οι τιμές του πετρελαίου

0
3

Σε τροχιά εβδομαδιαίας υποχώρησης της τάξης του 3% κινούνται οι τιμές του πετρελαίου, καθώς η προγραμματισμένη απελευθέρωση 240 εκατομμυρίων βαρελιών από τα στρατηγικά αποθέματα που αποφάσισαν ΗΠΑ και ΙΕΑ φαίνεται ότι αντισταθμίζουν ως έναν βαθμό τις ανησυχίες για τη μείωση των προμηθειών από τη Ρωσία λόγω των δυτικών κυρώσεων.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent υποχωρούσαν κατά 55 σεντς, ή 0,6% στα 100,03 δολάρια το βαρέλι στις 07:03 ώρα Ελλάδος, μετά από την άνοδο κατά 1 δολάριο νωρίτερα.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού WTI υποχωρούσαν 34 σεντς, ή 0,4%, στα 95,67 δολάρια το βαρέλι.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η έκτακτη απελευθέρωση πετρελαίου, που ανέρχεται σε περίπου 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα από τον Μάιο έως το τέλος του έτους, ενδέχεται να ανακόψει το ράλι ανατιμήσεων βραχυπρόθεσμα, αλλά δεν θα καλύψει πλήρως τους όγκους που θα λείψουν από την αγορά εάν περισσότερες χώρες επιβάλουν κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

«Αν και αυτή είναι η μεγαλύτερη απελευθέρωση από τότε που δημιουργήθηκε το απόθεμα το 1980, θα αποτύχει να αλλάξει τελικά τα δεδομένα στην αγορά πετρελαίου. Είναι πιθανό να καθυστερήσει περαιτέρω αυξήσεις της παραγωγής από βασικούς παραγωγούς», ανέφεραν οι αναλυτές της ANZ Research, σύμφωνα με το Reuters.

Η απελευθέρωση μπορεί να αποτρέψει τους παραγωγούς, συμπεριλαμβανομένων του ΟΠΕΚ και των παραγωγών σχιστολιθικού πετρελαίου των ΗΠΑ, από το να επιταχύνουν τις αυξήσεις της παραγωγής ακόμη και με τις τιμές του πετρελαίου γύρω στα 100 δολάρια το βαρέλι, επεσήμαναν.

Οι επενδυτές αξιολογούν επίσης και τα δεδομένα σε σχέση τόσο με την επιβράδυνση της ζήτησης στην Κίνα, όπου έχει επιβληθεί lockdown, όσο και με τις απώλειες ροών από τη Ρωσία.

Μια δεξαμενή σκέψης που συνδέεται με την κρατικά υποστηριζόμενη CNPC της Κίνας υποβάθμισε την εκτίμησή της για τη ζήτηση πετρελαίου από την Κίνα για το δεύτερο τρίμηνο κατά 180.000 βαρέλια την ημέρα.

Από την άλλη, το ενδεχόμενο επιβολής εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο από την ΕΕ, μετά την απαγόρευση εισαγωγών άνθρακα, ως μέρος των κυρώσεων στη Ρωσία, θα περιορίσει την πτώση των τιμών του πετρελαίου.

Εάν αυτό συμβεί, εκτιμά ο Stephen Innes της SPI Asset Management, η τιμή του Brent θα εκτοξευτεί στα 120 δολάρια μέσα σε μια στιγμή.