Σε υψηλά 13 ετών οι τιμές του φυσικού αερίου στις ΗΠΑ

0
3

Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 13 ετών εκτινάχθηκαν τη Δευτέρα οι τιμές του φυσικού αερίου στις ΗΠΑ, καθώς ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία προκαλεί παγκόσμια ενεργειακή κρίση και οι προβλέψεις κάνουν λόγο για χαμηλότερες ανοιξιάτικες θερμοκρασίες.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης εκτινάχθηκαν περισσότερο από 3% έως και 7,569 δολ. ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες, το υψηλότερο από τον Οκτώβριο του 2008.

«Με την ορμή σταθερά ανοδική και την αγορά ανεπαρκώς εξοπλισμένη για να χειριστεί τυχόν περαιτέρω ανοδικούς κραδασμούς, τα αξιοσημείωτα συνεχιζόμενα κέρδη για το φυσικό αέριο παραμένουν μια μεγάλη πιθανότητα για το καλοκαίρι», σημείωσε η EBW Analytics.

Για το έτος, οι τιμές του φυσικού αερίου στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 102%, γεγονός που ενισχύει τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό σε ολόκληρη την οικονομία. Η κίνηση είναι λιγότερο ακραία από ό,τι στην Ευρώπη, όπου τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου έχουν αυξηθεί σε επίπεδα ρεκόρ καθώς το μπλοκ προσπαθεί να απομακρυνθεί από την εξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια.

Οι ΗΠΑ στέλνουν τώρα ποσότητες ρεκόρ υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ευρώπη, γεγονός που ανεβάζει τις τιμές του Henry Hub.