Σε υψηλό 40 ετών ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ στο 8,5%

0
2

Στα υψηλότερα επίπεδα από τις πρώτες ημέρες της διακυβέρνησης Ρέιγκαν εκτινάχθηκε ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ τον Μάρτιο, και διαμορφώθηκε στο 8,5% ελαφρώς πάνω από τη εκτίμηση των αναλυτών για ποσοστό 8,4%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Τρίτη, ο ΔΤΚ εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας, αυξήθηκε σε ετήσια βάση κατά 6,5%, σύμφωνα με τις προσδοκίες.

Πρόκειται για τα υψηλότερα ποσοστά από τον Δεκέμβριο του 1981.

Παρά τις αυξήσεις, οι αγορές αντέδρασαν θετικά στην έκθεση. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στο χρηματιστήριο αυξήθηκαν και οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων μειώθηκαν.

«Τα καλά νέα στην έκθεση του Μαρτίου ήταν ότι οι βασικές πιέσεις στις τιμές φαίνεται τελικά να μετριάζονται», έγραψε ο Άντριου Χάντερ, ανώτερος οικονομολόγος των ΗΠΑ στην Capital Economics. Ο Χάντερ είπε ότι πιστεύει ότι η αύξηση του Μαρτίου θα σηματοδοτήσει «την κορύφωση» του πληθωρισμού καθώς οι συγκρίσεις σε ετήσια βάση οδηγούν τους αριθμούς χαμηλότερα και οι τιμές της ενέργειας υποχωρούν.

Ωστόσο, λόγω της έκρηξης του πληθωρισμού, τα πραγματικά κέρδη, παρά την αύξηση κατά 5,6% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, εξακολουθούσαν να μην συμβαδίζουν με το κόστος ζωής. Οι πραγματικές μέσες ωριαίες αποδοχές κατέγραψαν μια εποχικά προσαρμοσμένη μείωση 0,8% για τον μήνα, σύμφωνα με ξεχωριστή έκθεση του Γραφείου Στατιστικής Εργασίας.

Η αδυναμία των μισθών να συμβαδίσουν με το κόστος θα μπορούσε να αυξήσει τις πληθωριστικές πιέσεις.

«Συνολικά, αυτή η έκθεση είναι ενθαρρυντική, στο περιθώριο, αν και είναι πολύ νωρίς για να είμαστε σίγουροι ότι οι επόμενες βασικές καταγραφές θα είναι τόσο χαμηλές. Πολλά εξαρτώνται από την πορεία των τιμών των μεταχειρισμένων οχημάτων, η οποία είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθεί με σιγουριά», έγραψε ο Ian Shepherdson, επικεφαλής οικονομολόγος της Pantheon Macroeconomics. «Είμαστε σίγουροι ότι θα πέσουν, αλλά η ταχύτητα της πτώσης είναι αυτή που έχει σημασία».

Οι αυξήσεις των τιμών προήλθαν από πολλούς από «τους συνήθεις ένοχους».

Τα τρόφιμα αυξήθηκαν 1% για τον μήνα και 8,8% κατά τη διάρκεια του έτους, καθώς οι τιμές για αγαθά όπως το ρύζι, ο κιμάς, τα εσπεριδοειδή και τα φρέσκα λαχανικά σημείωσαν κέρδη άνω του 2% τον Μάρτιο. Οι τιμές της ενέργειας αυξήθηκαν κατά 11% και 32% αντίστοιχα.

Ένας τομέας που υπήρξε βασικός μοχλός στην έκρηξη του πληθωρισμού υποχώρησε τον Μάρτιο. Οι τιμές μεταχειρισμένων αυτοκινήτων και φορτηγών μειώθηκαν κατά 3,8% για τον μήνα, αν και εξακολουθούν να είναι αυξημένες κατά 35,3% σε ετήσια βάση. Επίσης, οι τιμές των βασικών εμπορευμάτων εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας μειώθηκαν κατά 0,4%.

Αυτές οι μειώσεις, ωστόσο, αντισταθμίστηκαν από τα κέρδη στον τομέα της ένδυσης, των υπηρεσιών εξαιρουμένης της ενέργειας και της ιατρικής περίθαλψης, καθεμία από τις οποίες αυξήθηκε κατά 0,6% για τον μήνα. Οι υπηρεσίες μεταφορών αυξήθηκαν επίσης κατά 2%, ανεβάζοντας το κέρδος 12 μηνών στο 7,7%.

Σε ένδειξη οικονομικής ανάκαμψης από έναν κλάδο που επλήγη σκληρά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι ναύλοι των αεροπορικών εταιρειών εκτινάχθηκαν κατά 10,7% τον μήνα και αυξήθηκαν κατά 23,6% από πέρυσι.