Στα 105 δολάρια το βαρέλι το πετρέλαιο – Εντείνονται οι διεθνείς ανησυχίες

0
4

Πάνω από τα 105 δολάρια το βαρέλι «σκαρφάλωσε»  η τιμή του πετρελαίου, καθώς η απελευθέρωση στρατηγικών αποθεμάτων από διάφορες χώρες δεν κατάφερε να χαλάρωσει τους φόβους που αφορούν την παγκόσμια προσφορά και οι οποίοι τροφοδοτούνται από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη μη επίτευξη συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

H τιμή του Brent ενισχύθηκε κατά 92 σέντς, ή 0,9% στα 105,31 δολάρια το βαρέλι.Το αργό WTI σημείωσε αύξηση κατά 63 σέντς, ή 0,6% στα 99,90 δολάρια το βαρέλι.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φερβουάριο αύξησε τις ανησυχίες για την παγκόσμια προσφορά του μαύρου χρυσού. Οι κυρώσεις που επέβαλε η Δύση στη Ρωσία, με όλο και περισσότερες χώρες να μην αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο έχει οδηγήσει σε μείωση της παραγωγής και δημιουργεί φόβο για περαιτέρω περιορισμό της προσφοράς.

Η τιμή του αργού πετρελαίου κατέγραψε απώλειες 13% την προηγούμενη εβδομάδα, μετά την ανακοίνωση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για την αποδέσμευση ρεκόρ από τα στρατηγικά αποθέματα της χώρας και μέλη του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας δεσμεύτηκαν επίσης  να αξιοποιήσουν τα δικά τους αποθέματα. Το αργό είχε φτάσει τα 139 δολάρια τον περασμένο μήνα.

Η παύση των συνομιλιών για την πυρηνική συμφωνία του Ιράν, η οποία θα επέτρεπε την άρση των κυρώσεων στο ιρανικό πετρέλαιο και θα ενίσχυε την προσφορά είναι ένας επιπλέον παράγοντας που οδηγεί ανοδικά τις τιμές του πετρελαίου.