Στη χαμηλότερη τιμή από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία το φυσικό αέριο

Διευρύνεται η πτώση της τιμής του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου, που βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, με σύμμαχο τις ηπιότερες καιρικές συνθήκες, καθώς και τις ενδείξεις ότι το Κρεμλίνο δεν αναμένει πληρωμές σε ρούβλια για το αέριο πριν από τον επόμενο μήνα.

Το ολλανδικό συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης που αποτελεί και δείκτη αναφοράς υποχώρησε έως και 12% στα 84 ευρώ ανά μεγαβατώρα, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τις 23 Φεβρουαρίου, μια ημέρα δηλαδή πριν την εισβολή στην Ουκρανία. Το συμβόλαιο υποχώρησε για δεύτερη συνεχόμενη μέρα, ενώ στις 14 Απριλίου είχε υποχωρήσει κατά 9,2%.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η αγορά εστιάζει στις εξαγωγές από τη Ρωσία που είναι και ο μεγαλύτερος προμηθευτής της, κυρίως μετά την απαίτηση Πούτιν να γίνονται πληρωμές σε ρούβλια για το ρωσικό αέριο.

Υπάρχει ακόμα χρόνος για την Ευρώπη να πληρώσει σε ρούβλια, καθώς οι πληρωμές για τις αποστολές του Απριλίου είναι να γίνουν κάποια στιγμή μέσα στον Μάιο, όπως ανέφερε και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.