Στο 2,91% εκτινάχτηκε η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου

0
3

Ανοδικά κινούνται οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων υπό το βάρος της ανησυχίας της ανόδου του πληθωρισμού και της σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ανήλθε στο 2,91% φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από το τέλος του 2018. Η απόδοση του 30ετούς ενισχύθηκε κατά 3 μονάδες βάσης στο 2,991%.

Οι ανησυχίες σχετικά με την αύξηση του πληθωρισμού και την επίδρασή του στην οικονομική ανάπτυξη οδήγησαν τους επενδυτές να πουλήσουν ομόλογα τους τελευταίους δύο μήνες, αυξάνοντας τις αποδόσεις τους.

Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα έδειξαν ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ εκτινάχθηκε τον Μάρτιο στα υψηλότερα επίπεδα από τις πρώτες ημέρες της διακυβέρνησης Ρέιγκαν  και διαμορφώθηκε στο 8,5% ελαφρώς πάνω από τη εκτίμηση των αναλυτών για ποσοστό 8,4%.

Ο ΔΤΚ εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας, αυξήθηκε σε ετήσια βάση κατά 6,5%, σύμφωνα με τις προσδοκίες. Πρόκειται για τα υψηλότερα ποσοστά από τον Δεκέμβριο του 1981.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία ενισχύει τις πληθωριστικές πιέσεις. Η παγκόσμια οικονομία διέρχεται μια περίοδο «εξαιρετικής αβεβαιότητας», δήλωσε η επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας Κάρμεν Ράινχαρτ, προσθέτοντας ότι δεν αποκλείονται περαιτέρω υποβαθμίσεις στις προοπτικές ανάπτυξης.

Ο διεθνής οργανισμός έχει ήδη αναθεωρήσει πτωτικά τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2022 στο 3,2%, έναντι 4,1% που προέβλεπε τον Ιανουαρίου.