Στο 8,3% ο πληθωρισμός στην Ισπανία τον Απρίλιο

0
3

Περισσότερο από το αναμενόμενο αποκλιμακώθηκε ο πληθωρισμός στην Ισπανία τον Απρίλιο, ο οποίος διαμορφώθηκε στο 8,3% έναντι 9,8% τον Μάρτιο, δίνοντας μια πρώτη γεύση, όπως γράφει το Bloomberg, για τη γενικότερη τάση στην ευρωζώνη όπου η μια μετά την άλλη μεγάλες οικονομίες σημείωσαν ρεκόρ τους προηγούμενους μήνες, κυρίως λόγω της εκτίναξης των τιμών της ενέργειας.

Η επιβράδυνση στον πληθωρισμό της Ισπανίας ήταν αποτέλεσμα κυρίως της μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε από τα ιστορικά υψηλά. Οι οικονομολόγοι σε έρευνα του Bloomberg προέβλεπαν αύξηση των τιμών της τάξης του 9%.

Ο δομικός πληθωρισμός από τον οποίο εξαιρούνται τα τρόφιμα και η ενέργεια, επιταχύνθηκε στο 4,4% – το μεγαλύτερο από το 1995.

Η κεντρική τράπεζα της χώρας έχει διπλασιάσει τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό για φέτος και για το επόμενο έτος με βάση την αύξηση του ενεργειακού κόστους, προειδοποιώντας για κινδύνους για την οικονομία που δεν έχει ακόμη ανακάμψει πλήρως από την πανδημία.

Η άνοδος των τιμών αποτελεί πρόβλημα και για τον πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ, καθώς πυροδοτεί κοινωνικές αντιδράσεις και οδηγεί επιχειρήσεις σε οικονομικό αδιέξοδο.

Το ποσοστό ανεργίας της Ισπανίας αυξήθηκε στο 13,65% το πρώτο τρίμηνο, ενώ η ανεργία των νέων μειώθηκε στο 30,18% — το χαμηλότερο από τα τέλη του 2008.