Το συνταξιοδοτικό στη «μάχη για την Προεδρία» μεταξύ Μακρόν και Λεπέν

0
4

Με τον προεκλογικό αγώνα για την γαλλική προεδρία να κορυφώνεται ενόψει του πρώτου γύρου των εκλογών την Κυριακή, τα δύο φαβορί, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η ακροδεξιά υποψήφια Μαρίν Λεπέν, εξέφρασαν τις θέσεις τους σε σημερινές τους συνεντεύξεις αντικρούοντας ο ένας τα επιχειρήματα του άλλου.

Οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν εδώ και καιρό ότι ο Μακρόν θα κερδίσει και δεύτερη θητεία.

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από την εταιρεία Kea Partners για λογαριασμό της Les Echos και του Radio Classique, οι δύο αυτοί υποψήφιοι φέρεται να πηγαίνουν στον δεύτερο γύρο. Η ίδια δημοσκόπηση δίνει στον α' γύρο στον Μακρόν 28%, στην Λεπέν 22%, στον Μελανσόν 14%, στον Ζεμούρ 9% και στην Πεκρές επίσης 9%.

Ο Μακρόν εμφανίζεται να επικρατεί της Λεπέν στον δεύτερο γύρο με 53% με βάση την δημοσκόπηση αυτή που διενεργήθηκε σε δείγμα 1.666 ερωτηθέντων κατά το διάστημα 1-4 Απριλίου.

«Συνειδητοποιείτε τι σημαίνει σύνταξη στα 65; Είναι απλώς απολύτως άδικο», είπε η Λεπέν στο τηλεοπτικό δίκτυο BFM TV επικρίνοντας το σχέδιο του γάλλου προέδρου να αυξήσει το νόμιμο όριο ηλικίας στο οποίο κάποιος μπορεί να πάρει πλήρη σύνταξη από τα 62 στα 65 έτη.

Η Λεπέν δεσμεύεται ότι θα διατηρήσει ως όριο τα 62 χρόνια και θα το μειώσει στα 60 έτη για εκείνους που ξεκίνησαν να εργάζονται πριν από τα 20 τους.

Ερωτηθείς σχετικά με το σχέδιό του συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης ο Μακρόν απάντησε στο France Inter: «Αυτοί που σας λένε ότι μπορούμε να διατηρήσουμε ως έχει το συνταξιοδοτικό σύστημα σας λένε ψέματα».

Η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, με εξαιρέσεις για εκείνους που κάνουν βαρέα επαγγέλματα ή εργάζονται περισσότερες ώρες από άλλους, είναι απαραίτητη για να καταστεί το σύστημα βιώσιμο και να αυξηθούν οι χαμηλές συντάξεις, είπε ο γάλλος πρόεδρος.

Ο Μακρόν, ο οποίος ξεκίνησε αργοπορημένα την προεκλογική του εκστρατεία τον περασμένο μήνα, έχει πει ότι θα αυξήσει το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, θα μειώσει τους φόρους και θα χαλαρώσει περαιτέρω τους κανόνες της αγοράς εργασίας, επιδιώκοντας μια νέα εντολή για να προχωρήσει με τις μεταρρυθμίσεις που είναι φιλικές προς τις επιχειρήσεις.

Ακόμη και αν ο Μακρόν κερδίσει δεύτερη θητεία, όπως προβλέπουν οι δημοσκοπήσεις, το ζήτημα της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού, το οποίο στοίχειωσε την πρώτη του θητεία, μπορεί και πάλι να αποτελέσει πρόβλημα, δεδομένης της ευρείας αντίθεσης σε αυτό.

Μια πρώτη μεγάλη πρόκληση για τον Μακρόν θα είναι μια νίκη του κεντροδεξιού κόμματός του La Republique en Marche–το οποίο έχει αποτύχει σε όλες τις πρόσφατες τοπικές εκλογές–στις βουλευτικές του Ιουνίου.