Τουρκία: Στροφή στα ακίνητα για να προστατεύσουν χρήματά από τον πληθωρισμό – Στα ύψη οι τιμές

«Στον πυρετό των ακινήτων» κινείται η Τουρκία καθώς εκατομμύρια πολίτες αναζητούν, κυρίως κατοικίες, για να τοποθετήσουν χρήματα ώστε να μην εξανεμισθούν από τον πληθωρισμό που «τρέχει» με 60%.

Ανάλογη βεβαίως είναι αύξηση που στις τιμές των ακινήτων, κυρίως των κατοικιών. Και αναφερόμαστε σε αστικά ακίνητα κι όχι παραθεριστικές κατοικίες και κτήματα.

Στην αγορά το τελευταίο διάστημα παρατηρούνται κινήσεις πανικού, κυρίως από τους αγοραστές, ενώ οι πωλητές μειώνονται με μεγάλη ταχύτητα και ενεργοποιούνται όταν η προσφερόμενη τιμή αγγίζει έως και το διπλάσιο της πραγματικής αξίας.

Όπως μεταδίδει η Hurriyet, σύμφωνα με τον πρόεδρο της τράπεζας Coldwell στην Τουρκία, Γκοκχάν Τας, οι περισσότεροι από όσους κάνουν κινήσεις στην αγορά των ακινήτων το τελευταίο διάστημα επιλέγουν να πουλήσουν το σπίτι τους για να αγοράσουν ένα άλλο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να ζητούν υψηλό αντίτιμο έτσι ώστε να μπορέσουν να καλύψουν το ποσό που απαιτείται για την αγορά του νέου σπιτιού κι αυτό το «ντόμινο» οδηγεί στη ραγδαία αύξηση των τιμών των κατοικιών στη γειτονική χώρα.

«Πληρώνουν 5 εκατ. λίρες (περίπου 313.000 ευρώ) για ένα σπίτι του οποίου η αξία είναι στην πραγματικότητα 3 εκατ. λίρες (περίπου 188.000 ευρώ). Αυτό αυξάνει και τις τιμές ακινήτων συνολικά», σχολίασε ο ίδιος. Μάλιστα, υπογράμμισε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή στην Τουρκία είναι η έλλειψη προσφοράς, γεγονός που αυξάνει τόσο τις τιμές των κατοικιών, νεόκτιστων και μη, όσο και των ενοικίων.

Παράλληλα, τα νεόδμητα σπίτια γίνονται ολοένα και πιο απρόσιτα για τους Τούρκους πολίτες καθώς η τιμή τους αυξάνεται λόγω της αντίστοιχης αύξησης στο κόστος κατασκευής τους. Μοιραία οι άνθρωποι στρέφονται σε «μεταχειρισμένα» σπίτια, με το 70% των πωλήσεων κατοικιών στην Τουρκία να αφορά τέτοιας κατηγορίας κτίσματα. Όσοι πωλούν κατοικίες εξετάζουν παράλληλα τις τιμές των νεόδμητων κατοικιών και ανεβάζουν έτσι το ποσό που ζητούν για το δικό τους σπίτι. Η τακτική αυτή έχει φέρει αντιδράσεις στον κλάδο του real estate στην Τουρκία.

«Δεν υπάρχει κάτι κακό στο να κάνεις τη σύγκριση. Αλλά αν ένα νέο διαμέρισμα στη γειτονιά σας διατίθεται προς πώληση για 5 εκατ. λίρες, δεν μπορείτε να ζητήσετε 4 εκατ. λίρες για ένα διαμέρισμα 30 ετών», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Χακάν Αγκντογκάν, στέλεχος της TUGEM, μιας εκ των ενώσεων συμβούλων ακινήτων της Τουρκίας.