«Τραβάει την ανηφόρα» και πάλι η τιμή του πετρελαίου

0
3

Ανακάμπτουν την Τετάρτη οι τιμές του πετρελαίου μετά τις έντονες απώλειες της προηγούμενης συνεδρίασης, καθώς κυριαρχούν οι ανησυχίες για πιο περιορισμένες προμήθειες από τη Ρωσία και τη Λιβύη, ενώ τα στοιχεία του κλάδου έδειξαν πτώση στα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα. «Στήνεται» δηλαδή σκηνικό μεγάλης ανησυχίας και ανασφάλειας γύρω από το μαύρο χρυσό, που εξυπηρετεί την άνοδο των τιμών και την ανατίμηση των καυσίμων.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent αυξήθηκαν κατά 66 σεντς, ή 0,6%, στα 107,91 δολάρια το βαρέλι νωρίς το πρωί, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού WTI αυξήθηκαν κατά 46 σεντς, ή 0,5%, στα 103,02 δολάρια το βαρέλι.

Και οι δύο δείκτες αναφοράς υποχώρησαν 5,2% στις ασταθείς συναλλαγές την Τρίτη, αφού το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) μείωσε την πρόβλεψή του για την παγκόσμια ανάπτυξη κατά σχεδόν μία ποσοστιαία μονάδα, επικαλούμενο τις οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία και προειδοποιώντας ότι ο πληθωρισμός είναι πλέον «ξεκάθαρος και παρών κίνδυνος» για πολλές χώρες.

Αυξάνονται οι κίνδυνοι

«Πιστεύω ότι οι κίνδυνοι εξακολουθούν να κινούνται αυξητικά όσον αφορά στην πιθανότητα περαιτέρω αναταραχών από τη Λιβύη, αλλά το πιο σημαντικό, το ενδεχόμενο απαγόρευσης της ΕΕ για το ρωσικό πετρέλαιο».

Οι παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου ήταν ευμετάβλητες, λόγω των αυστηρότερων προοπτικών προσφοράς μετά τις κυρώσεις στη Ρωσία, τον δεύτερο μεγαλύτερο εξαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο και βασικό ευρωπαϊκό προμηθευτή, μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, την οποία η Μόσχα αποκαλεί «ειδική επιχείρηση».

Ωστόσο, μια πιο ήπια παγκόσμια οικονομική προοπτική και τα συνεχιζόμενα lockdown COVID-19 στην Κίνα που έχουν πλήξει τη ζήτηση στον κορυφαίο εισαγωγέα αργού στον κόσμο επιβαρύνουν τις τιμές.

Τεράστια περίοδος αβεβαιότητας

«Υπάρχει ακόμη μια τεράστια περίοδος αβεβαιότητας ως προς το πού θα πάει η αγορά πετρελαίου στη συνέχεια και το πετρέλαιο φαίνεται ότι μπορεί να συνεχίσει να διαπραγματεύεται σε ένα ευρύ φάσμα τιμών στο εγγύς μέλλον», δήλωσε ο Χάουι Λι, οικονομολόγος στην τράπεζα OCBC της Σιγκαπούρης.

Από την πλευρά της προσφοράς, οι χώρες του OPEC+ παρήγαγαν 1,45 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα κάτω από τους στόχους παραγωγής τους τον Μάρτιο, καθώς η ρωσική παραγωγή άρχισε να μειώνεται μετά τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τη Δύση.

Η Ρωσία παρήγαγε περίπου 300.000 βαρέλια κάτω από τον στόχο της τον Μάρτιο, φτάνοντας τα 10,018 εκατομμύρια βαρέλια.

Όμως και άλλες διακοπές προστέθηκαν στις ανησυχίες για τον εφοδιασμό. Η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου της Λιβύης διέκοψε τις εργασίες στο πετρελαϊκό λιμάνι της Μπρέγκα την Τρίτη, ανακοινώνοντας ότι δεν ήταν σε θέση να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της έναντι της αγοράς πετρελαίου.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα αποθέματα αργού μειώθηκαν κατά 4,5 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με πηγές της αγοράς που επικαλούνται στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου την Τρίτη, ενάντια στις προσδοκίες για αύξηση των αποθεμάτων.