Χαμηλό 20ετίας έναντι του δολαρίου για το γιέν – Οι χειρότερες απώλειες εδώ και μισό αιώνα

0
3

Τις χειρότερες απώλειες εδώ και περίπου μισό αιώνα συσσωρεύει το ιαπωνικό γιεν έναντι του δολαρίου, πληρώνοντας το τίμημα των διαμετρικά αντίθετων κατευθύνσεων που ακολουθούν οι κεντρικές τράπεζες της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ.

Σήμερα το γιεν κατέγραψε νέο χαμηλό εικοσαετίας έναντι του αμερικανικού νομίσματος στα 128,46 δολάρια, με τις απώλειες του από τις αρχές του μηνός να πλησιάζουν το 5,4% και μέσα στο τελευταίο τρίμηνο να ξεπερνούν το 12%.
Με την σημερινή του υποχώρηση συμπληρώνει 13 διαδοχικές ημέρες καθοδικής πορείας, που είναι το πιο μεγάλο επίπεδο απωλειών από τότε που ξεκίνησε η καταγραφή των σχετικών στοιχείων από το 1971!

Βεβαίως, το δολάριο βρίσκεται ευρύτερα σε μια πορεία συνεχούς ενδυνάμωσης στις διεθνείς συναλλαγματικές αγορές. Είναι χαρακτηριστικό πως ο δείκτης δολαρίου, που καταγράφει την πορεία του αμερικανικού νομίσματος έναντι έξι έτερων βασικών νομισμάτων κατάφερε για πρώτη φορά, εδώ και πάνω από μια διετία, να «σκαρφαλώσει» στα 101.

Το αμερικανικό νόμισμα βρίσκεται σε υψηλά διετίας έναντι του ευρώ, ενώ κινείται στο υψηλότερο σημείο από τον Ιούλιο του 2020 έναντι του ελβετικού φράγκου. Όμως ειδικά τα κέρδη του έναντι του ιαπωνικού νομίσματος ξεχωρίζουν.

Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, η ενδυνάμωση του αμερικανικού νομίσματος οφείλεται στην στρατηγική σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής που έχει υιοθετήσει η Federal Reserve, οπότε είναι και πιο έντονη έναντι νομισμάτων κεντρικών τραπεζών που έχουν επιλέξει να κινηθούν πιο προσεκτικά, όπως η ΕΚΤ και κυρίως η Τράπεζα της Ιαπωνίας.

Ειδικά η BoJ, όχι μόνο θα διατηρήσει αμετάβλητα τα πολύ χαμηλά επιτόκια, αλλά έχει αυξήσει τα μέτρα στήριξης καθώς ο πληθωρισμός παραμένει πολύ χαμηλός και η ιαπωνική οικονομία απέτυχε να ανακάμψει πέρυσι όσο δυναμικά τα κατάφεραν έτερες διεθνείς οικονομίες. Οπότε η τωρινή ενεργειακή κρίση την βρήκε αδύναμη, δίχως να έχει αποτινάξει ακόμη τις συνέπειες της κρίσης της πανδημίας. Για τον ίδιο λόγο οι διεθνείς αναλυτές εκτιμούν πως η πτωτική πορεία του ιαπωνικού νομίσματος θα συνεχιστεί.

Οι διογκούμενες απώλειες του νομίσματος έχουν αρχίσει να θορυβούν τις αρχές. Σε δηλώσεις του σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Σουνίτσι Σουζούζκι προειδοποίησε πως, πλέον η ζημιά που προκαλεί στην ιαπωνική οικονομία η πολύ μεγάλη αποδυνάμωση του εθνικού νομίσματος, ξεπερνά τα όποια οφέλη μπορεί να φέρει.