Χατζηθεοδοσίου: Εντείνεται η πίεση σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις – Απαιτούνται ουσιαστικά μέτρα

Για αύξηση της πίεσης, τις επόμενες εβδομάδες, σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, εξαιτίας της ακρίβειας, έκανε λόγο ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, στην ΕΡΤ1, υπογραμμίζοντας την ανάγκη άμεσων παρεμβάσεων από την κυβέρνηση.

Ο κ. Χατζηθεοδοσίου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, αναφέρθηκε στη μείωση της κατανάλωσης και τις συγκρατημένες αγορές των καταναλωτών ακόμη και κατά την εορταστική περίοδο του Πάσχα, ενώ για το πασχαλινό τραπέζι εκτίμησε ότι το κόστος του θα είναι αυξημένο κατά περίπου 20%.

Όταν, όπως εξήγησε, το εισόδημα των νοικοκυριών εξαντλείται σε σούπερ μάρκετ και λογαριασμούς ενέργειας, δεν περισσεύουν χρήματα για άλλες αγορές, με αποτέλεσμα η μείωση τζίρου σε άλλους κλάδους, όπως η ένδυση και η υπόδηση, να φτάνει έως και 50%.

Ο πρόεδρος επισήμανε ότι πηγή όλων των ανατιμήσεων είναι η ενεργειακή κρίση, η οποία εκτίμησε ότι θα μας συνοδεύει έως και τις αρχές του 2023. Ως εκ τούτου, τόνισε ότι αφενός «η Ευρώπη δεν μπορεί να παραμείνει απαθής» και αφετέρου η κυβέρνηση χρειάζεται να ενισχύσει τη στήριξη έναντι των αυξήσεων στην ενέργεια.

Επανέλαβε, παράλληλα, τις προτάσεις του επιμελητηρίου για μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης, μείωση του ΕΦΚ και του ΦΠΑ στα καύσιμα, καθώς και για αύξηση των δόσεων αποπληρωμής των πανδημικών οφειλών από 72 σε 120.

Με το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων να έχει εκτοξευθεί και τις υποχρεώσεις, παλαιές και νέες, να είναι πλέον δυσβάσταχτες, ο κ. Χατζηθεοδοσίου τόνισε πως αν δεν υπάρξουν παρεμβάσεις από την κυβέρνηση, πιθανότατα πάνω από το 30% των επιχειρήσεων δεν θα έχει μέλλον.

Σε ό,τι αφορά την αισχροκέρδεια, ο ίδιος δήλωσε πως πρέπει να είναι βαρύς ο πέλεκυς για όσους αισχροκερδούν, τονίζοντας ωστόσο ότι είναι πολύ λίγες οι επιχειρήσεις που το πράττουν και δεν πρέπει να δυσφημείται το σύνολο της επιχειρηματικότητας.