Υποχωρούν οι τιμές του πετρελαίου αλλά παραμένουν γύρω στα 100 δολάρια το βαρέλι

0
3

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν πάνω από 2 δολάρια το βαρέλι τη Δευτέρα μετά την πτώση για δύο συνεχείς εβδομάδες χάρη στα πλάνα αποδέσμευσης όγκου ρεκόρ στρατηγικών αποθεμάτων αργού πετρελαίου και του συνεχιζόμενου lockdown για τον κορωνοϊό στην Κίνα, σημειώνει το Reuters.

Το αργό τύπου Brent παράδοσης Ιουνίου LCOc1 υποχώρησε 2,08 δολάριο ή 2%, στα 100,70 δολάρια το βαρέλι.

Η Bank of America διατήρησε την πρόβλεψή της για το αργό πετρέλαιο Brent στα 102 δολάρια το βαρέλι κατά μέσο όρο για το 2022-23, αλλά μείωσε την τιμή για το καλοκαίρι στα 120 δολάρια.

«Η απελευθέρωση στρατηγικών κρατικών αποθεμάτων πετρελαίου θα μειώσει κάπως την στενότητα στην αγορά τους επόμενους μήνες, περιορίζοντας την ανάγκη για άνοδο των τιμών του πετρελαίου, ώστε να προκληθεί βραχυπρόθεσμος περιορισμός της ζήτησης», σχολίασε ο αναλυτής της UBS Giovanni Staunovo.

Τα κράτη μέλη του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA) θα απελευθερώσουν 60 εκατ. βαρέλια μέσα στους επόμενους έξι μήνες, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να αποδεσμεύουν αντίστοιχη ποσότητα στα πλαίσια του σχεδίου απελευθέρωσης 180 εκατ. βαρελιών που ανακοίνωσαν τον Μάρτιο.

Οι κινήσεις αποσκοπούν στην αντιστάθμιση του ελλείμματος σε ρωσικό αργό μετά τις βαριές κυρώσεις της Δύσης στην Μόσχα ως αποτέλεσμα της εισβολής στην Ουκρανία, την οποία η Ρωσία περιγράφει ως «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».